Verrassingen in je valies

Boekentips van onze leraars.

De bibliotheek van Landegem stuurde deze zomer enkele leraars op reis met huiswerk: zij kregen van ons een pakket van 5 boeken, en in ruil vroegen wij:

- welk boek ze het leukst vonden
- een leuke vakantiefoto met dit favoriete boek

Je leest hun boekentips hier:

Krista Claeys (Sint-Vincentiusschool Nevele)

Krista Claeys

De favoriet: De pareldief van Axel Scheffler (6 - 8 jaar)

Een mooi verhaal dat eerlijkheid als een belangrijke gave ziet.
Ondanks de mooie verleidingen kiest de kleine grijze Hoen er uiteindelijk voor om eerlijk te zijn en daarvoor wordt hij ook beloond!

Ik heb een foto gemaakt van dit boek in een kerk die omgebouwd is als een hotel.
In een kerk staan biechtstoelen, is eerlijkheid een belangrijk gebod en daarom vond ik het leuk om de foto te nemen in het Patershof van Mechelen.

Christophe Cocquyt (Sint-Vincentiusschool Nevele)

Christophe Cocquyt

De favoriet: De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett (9 - 11 jaar)

Ik vond het boek De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett heel mooi en ontspannend.

Hou je van de natuur?  Dan is dit boek zeker een aanrader.
De natuur zorgt ervoor dat Mary (eerst een heel verwend meisje) open bloeit en lief en vriendelijk wordt.

Mary leert Colin kennen. Mary en Colin worden de hele tijd op hun wenken bediend. Ze zijn rijk en hebben dus veel bedienden.
Mary vindt de sleutel van de geheime tuin. Samen met Colin ontdekken ze hoe mooi het leven kan zijn.

Veel leesplezier!

Ruth Lambert (Sint-Paulusschool Hansbeke)

Ruth Lambert

De favoriet: Stinkhond zoekt een baasje van Colas Gutman (6 - 8 jaar)

Wat een zomer... Grauw, grijs, regen, wind... Perfect weer om gezellig met een tas warme chocomelk in de zetel te kruipen en een spannend boek te lezen! 'Stinkhond zoekt een baasje' gaat over, hoe kan je het raden, Stinkhond! Hij heeft geen baasje, maar wil er wel eentje.

Voor een stinkende hond is dit een moeilijke zoektocht, vol gevaar. Hij is anders dan de anderen en hij wordt dan ook vaak slecht behandeld. Gelukkig is hij een echte doorzetter. Je krijgt vaak medelijden met de hond, maar toch is het een grappig boek, met veel mooie tekeningen.

Wil je weten of Stinkhond uiteindelijk een goed baasje vindt? Neem dan maar snel je dekentje en warme chocomelk en begin eraan!

 

Flore Staelens (Sint-Gerolfschool Merendree)

Flore Staelens

De favoriet: De nieuwe jongen van David Almond (9 - 11 jaar)

Ik begon wat terughoudend aan het boek, want dit is een boek dat ik anders zelf nooit uit de rekken zou halen. Het is een genre dat mij niet echt aanspreekt. Maar wat ben ik blij dat je zo af en toe een schop onder je kont krijgt om iets nieuws te proberen. 

Vanaf de eerste pagina’s had het boek mij in z’n greep. De mysterieuze manier van schrijven zorgt ervoor dat ik verder wou lezen. Ik wou weten hoe het verder zou gaan met de vrienden en hoe dat nu eigenlijk zit met George. Gedurende het verhaal begin je zelf ideeën te hebben en dan wil je verder lezen om te weten te komen of het idee klopt.

Een heel mooi, (h)eerlijk en vlot te lezen verhaal!

Wij gingen dit jaar niet op vakantie en ook de zon liet ons een beetje in de steek. Maar toch vond ik een klein gelukje iedere keer wanneer ik mij met een goed boek en een lekker drankje in de zetel kon nestelen.

Sabine Vandemoortele (Sint-Paulusschool Hansbeke)

Sabine Vandemoortele

De favoriet: Het eiland van Olifant van Leo Timmers (3 - 5 jaar)

Ik hou van korte tekst met veelzeggende zinnen.
De tekst is op rijm.

De tekeningen zijn prachtig.
De kinderen kunnen wel honderden details opmerken.
Een fijne moraal: een plekje kan zo gezellig zijn, hoe klein ook (eilandje).
Heel herkenbaar voor kinderen volgens mij!
Daarenboven komt er heel wat humor aan te pas (een grote olifant die denkt in een heel klein bootje te kunnen bv..)

Zalig boek! een aanrader!

 

Petra Van Vooren (directie Sint-Gerolfschool Merendree)

Petra Van Vooren

De favoriet: Mijn vader woont in het tuinhuis van Jacques Vriens (9 - 11 jaar)

Dit boek heeft me geraakt, omdat het me een beter idee gaf van wat omgaat bij kinderen die met een echtscheiding van hun ouders te maken hebben. Het is geschreven vanuit het standpunt van een broer en een zus, een tweeling, en geeft weer met welke gevoelens, maar ook met welke praktische problemen ze geconfronteerd worden.

Tegelijk, en net dat was wat me het meest geraakt heeft, is het verrassend met welke oplossingen ze voor de dag komen voor problemen die zich stellen bij een echtscheiding. Ondanks dat een echtscheiding absoluut geen pretje is voor de betrokken kinderen, wordt in het boek toch veel humor gebruikt, waardoor het voldoende luchtig wordt gehouden en het dus bijzonder vlot leest.

Karien De Vriese (Gemeenteschool ‘t Wilgennest Landegem)

Karien De Vriese

De favoriet: Er was eens een koe van Pim Lammers (6 - 8 jaar)

De meeste sprookjes beginnen met 'Er was eens...' en zo klinkt ook de titel van dit leuke kinderboek.

Verrassend genoeg komen in dit boek heel wat andere sprookjes ter sprake, waardoor de zin er meteen is om ook die sprookjes te lezen of te vertellen.
Wie houdt nu niet van sprookjes ?

Die eindigen toch altijd goed, zou dit ook met dit verhaaltje zo zijn ?

Heel wat kinderen worden 's avonds voorgelezen  (dat hoop ik toch) voor het slapen gaan en ook bij het hoofdpersonage 'Eefje, het kalfje' is dit zo.
Dit zal voor kinderen dus een heel herkenbare situatie zijn.

Het lezen van dit kinderboek maakt echt gelukkig, het is een soort 'feel-good' boek.
Grappige situaties, leuke kindertekeningen zorgen ervoor dat je het verhaal in één keer wil lezen.
Ook het nieuwsgierig zijn naar de afloop 'vindt ze een sprookje over koeien ?' wekt interesse op in het verder lezen van het boek.
De vele aantrekkelijke tekeningen ondersteunen het verhaal.

Iedere juf houdt er ook van dat kinderen zin krijgen om te schrijven en aan het schrijven gaan. Zo gaat Eefje, na het beleven van haar avonturen, aan het schrijven.
Wie weet komt er geen vervolgverhaal ? :)

Ik hoop dat iedereen die dit kinderboekje (met toch al heel wat tekst) las er een even goed gevoel aan overhoudt en wegdroomt met een glimlach op het gezicht, denkend aan het verhaal dat Eefje over zichzelf schreef.

Ik ben alvast fan van Eefje.

Evelien De Keukeleire (directie Sint-Paulusschool Hansbeke)

Evelien De Keukeleire

De favoriet: De naamloze koningin van Rebecca McLaughlin (vanaf 15 jaar)

In de eerste zin leer je Coin meteen kennen zoals ze is. Niet bang om te vechten en Naamloos. Ze woont in een stad waar Edelen, Wettigen en Naamlozen samen leven, maar Naamlozen hebben geen rechten (of huizen). Op de dag dat de koning sterft, blijkt dat hij haar naam heeft uitgesproken op zijn sterfbed. Zo heeft zij de kroontatoeage ontvangen. En de tatoeage doet pijn.

Dit verhaal staat geen moment stil. Denk je bij een rustig stukje aan gekomen te zijn, dan beleeft Coin weer iets, in het paleis of in de stad. Ze heeft altijd alleen geleefd en vindt het moeilijk om vrienden te maken. Toch lukt het haar. Er zijn mensen in het paleis die haar willen steunen. Binnen een bepaalde periode moet Coin een opdracht voltooien om de kroon te houden of door te geven.

Doordat het verhaal nooit stil stond, las het makkelijk weg. Coin is een lastig meisje, ook een beetje egoïstisch. Maar dat is wat haar meestal redt. In dit fantasieverhaal komen onderwerpen naar voren die ook te weerspiegelen zijn met onze maatschappij. Het leven is niet eerlijk, sommigen leggen zich daarbij neer, anderen vechten om hogerop te komen.

Zal het Coin lukken om de Naamlozen weer een plekje te geven in de maatschappij? Lukt het haar om de Edelen en de Wettigen naar haar te laten luisteren?

Het verhaal blijft een bepaalde mysterieuze sfeer houden en dat zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen. Het was een boek dat ik met heel veel plezier elke keer weer oppakte om verder te lezen.

 

Leontine Schelstraete (Gemeenteschool ‘t Wilgennest Landegem)

Leontine Schelstraete

De favoriet(en) (9 - 11 jaar) :

Juf Leontine kon geen keuze maken tussen de bovenstaande boeken.

Dit vertelde ze over Spionage:

Wat heb ik veel bijgeleerd bij het lezen van dit boek. Ik leerde de spionagewereld vanbinnen en vanbuiten kennen. Van de bekendste spionnen tot de leukste gadgets, alles komt aan bod in dit boek. Zoals elke goede spion verklap ik niet wat er nog allemaal te lezen valt. Dit zal je moeten ontdekken.

Een echte aanrader voor iedereen die graag de spannende wereld van de spionage wil ontdekken.