Makkelijk Lezen

Voor als lezen niet altijd even makkelijk is.

Voor wie van verhalen houdt.

Lezen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. (Dyslexie, slechtzienden,...) Daarom heeft de bib verschillende alternatieven in huis voor mensen die van verhalen houden, maar voor wie lezen wat moeilijker is. Uiteraard mogen deze materialen door iedereen geleend worden.

In de bibliotheek Landegem vind je al deze materialen samen in de 'Makkelijk Lezen Plek'.

Ontdek hier alle Makkelijk Lezen materialen voor de jeugd:

Ontdek hier alle Makkelijk Lezen materialen voor volwassenen:

Makkelijk lezen: voor jeugd én volwassenen

Luisterboeken

Luisterboeken zijn boeken die worden voorgelezen, al dan niet door de auteur van het boek zelf, en die je op cd kan beluisteren.

Voor veel mensen zijn luisterboeken het ideale middel om lange autoritten en ellenlange files een aangename invulling te geven. Al kun je ze uiteraard ook opzetten tijdens het strijken, schilderen, joggen of alle andere activiteiten die het even moeilijk maken een boek ter hand te nemen.

Leesplezier voor iedereen dus. Zelfs zonder boek.

Daisy-boeken

Een Daisy-boek is een luisterboek dat het best te beluisteren is via de Daisy-software op een pc of op de speciale Daisy-speler. Deze spelers zijn ook te ontlenen in de bib. De Daisy-boeken zijn echter ook afspeelbaar op een cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning.
Het grote voordeel van een Daisy-boek is dat je het kunt hanteren als een gewoon boek. Je kan het in één ruk uitlezen, maar je kan ook bladeren van zin naar zin, van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen of een bladwijzer plaatsen om te beginnen waar je gestopt bent. Op de website van Luisterpunt vind je alle informatie over Daisy-boeken. Mits het aanmaken van een account kan je daar zelfs gratis luisterboeken downloaden of streamen.

Makkelijk Lezen-boeken

Makkelijk Lezen-boeken zijn boeken waarbij taal en lay-out aangepast zijn voor kinderen of volwassenen met leesproblemen. Zo kunnen zij toch genieten van verhalen die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Makkelijk lezen: voor volwassenen

Grootletterboeken

De naam zegt het al: deze boeken bevatten grote letters, zodat deze makkelijker te lezen zijn.

Hoorcolleges

Hoorcolleges zijn informatieve lezingen waarbij gepassioneerde professoren vertellen over hun vakgebied.

Verwacht geen saaie, monotone uiteenzettingen, maar vlotte, enthousiaste lezingen, vaak met een vleugje humor, die je de wereld vanuit een nieuw gezichtspunt laten zien. 

Via een abonnement bij Home Academy zijn deze online of via een app te beluisteren.

Meer weten over hoorcolleges