Livre
Néerlandais

Het fantastische verhaal van Ferre en Frie

Siska Goeminne (auteur), Jef Roels (dessinateur)

Het fantastische verhaal van Ferre en Frie

Public cible:
9-11 ans et plus
Ferre woont bij zijn oma. Hij voelt zich vaak eenzaam en wordt op school gepest. Dan vertelt zijn oma hem een fantastisch verhaal over zijn moeder. Maar of Ferre dat allemaal gelooft... Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Het fantastische verhaal van Ferre en Frie
Auteur
Siska Goeminne
Dessinateur
Jef Roels
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
107 p. : ill.
ISBN
9789058385550 (hardback)

Commentaires

Het fantastische verhaal van Ferre en Frie vertelt het trieste verhaal van Ferre, een jongetje dat alleen bij zijn mensenschuwe, cynische en ietwat excentrieke oma woont. Hij is een buitenbeentje, heeft slechts één echte vriend op school, beeldt zich in dat zijn rattenknuffel Fredje tegen hem praat en heeft alleen nog zijn bezorgde grootmoeder die voor hem zorgt. Wat er precies gebeurd is met Ferre en waarnaar zijn vage herinneringen over dagenlang in een donkere kast met Fredje zitten, verwijzen, blijft voor de lezer lange tijd een vraagteken. Tijdens de proloog kunnen we al lezen hoe Ferre zijn moeder op een dag is kwijtgeraakt: "Het paard vloog langzaam, plechtig naar haar toe en hinnikte zachtjes. Zijn moeder begreep meteen wat het wilde zeggen: het vroeg haar om mee te gaan, naar het Nachtland Achter de Maan. Ze wilde niets liever dan meegaan en er was niemand in de wereld die haar nog kon tegenhouden. Zelfs Ferre niet. Ze stapte uit het raam en was voor altijd weg."
D…Lire la suite
Ferre is een gevoelige jongen. Hij heeft dan ook een bijzonder verleden. Op een dag is hij bij zijn oma Frie gebracht, omdat zijn moeder niet meer voor hem kan zorgen. Hij wordt hierdoor vaak gepest op school, maar gelukkig begrijpt zijn vriend Tuur hem wel goed. Ook zijn temperamentvolle oma gaat steeds meer voor hem voelen. Maar of Ferre het fantastische verhaal moet geloven dat zijn oma verteld heeft over zijn moeder, weet hij nog niet. Gevoelig, klein boekje dat een zwaar onderwerp behandelt. Liefdevol geschreven en voorzien van illustraties van een achtjarige jongen, die goed bij het verhaal passen. Bij de illustraties en hoofdstuktitels is een felgroene kleur gebruikt. Het boekje zal zeker aanleiding geven tot praten in de klas of thuis. Ook kan het therapeutisch worden ingezet. Thema’s als eenzaamheid en zelfmoord komen aan bod. Het lijkt vooral geschikt te zijn voor kinderen die veelvuldig lezen en na kunnen denken over het onderwerp. Goed verzorgd uitgegeven. Vanaf ca. 10 jaar.

Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie

Ferre woont bij zijn oma Frie. Ze hebben het best wel leuk samen maar soms is oma heel stil en kortaf en wil ze liever niet naar buiten. Toch zorgt oma altijd goed voor Ferre. Hij voelt zich veilig bij haar en bij zijn vriend Tuur. Met hem kan hij allerlei leuke dingen doen. Maar er zijn ook jongens die hij niet vertrouwt en die hem het leven soms moeilijk maken. Ferre loopt rond met heel wat vragen over zijn ouders. Oma vertelt hem een fantastisch verhaal maar hij voelt dat ze zeker niet alles vertelt. Geleidelijk aan ontdekt hij de pijnlijke waarheid. Heel mooi en gevoelvol boekje. Op een eenvoudige maar indringende manier worden heel wat emoties beschreven. De waarheid is pijnlijk, maar de auteur slaagt er door haar taalgebruik in om dit niet nog eens te benadrukken. De illustraties zijn gemaakt door een achtjarige jongen. Op zich een leuk idee, maar bovendien sluit de vormgeving zeer mooi aan bij de inhoud van het verhaal. Samen met het kleurgebruik en de lay-out hebben de illu…Lire la suite