Livre
Néerlandais

Het godvergeten Spanje : een reis door een land dat nooit heeft bestaan

Sergio Del Molino (auteur), M. Vanderzee (traducteur)

Het godvergeten Spanje : een reis door een land dat nooit heeft bestaan

In een mengvorm van reisverhaal, autobiografie, (cultuur)geschiedenis, maatschappijkritiek en literair essay vertelt Sergio del Molino over hoe tussen 1950 en 1970 het Spaanse platteland beetje bij beetje leeggelopen is.
Extra subject
Spanje, Spanje ; reisverhalen
Titre
Het godvergeten Spanje : een reis door een land dat nooit heeft bestaan
Auteur
Sergio Del Molino
Traducteur
M. Vanderzee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
La España vacía : viaje por un país que nunca fue
Éditeur
Groningen: Uitgeverij De Blauwe Tijger, 2017
355 p.
ISBN
9789492161499 (paperback)

Commentaires

Een intrigerende expeditie in rare vertaling

Nergens in West-Europa is er zoveel landschap en zo weinig stad als in het binnenland van Spanje. Af en toe kom je er een dorpje tegen, maar dat versterkt de indruk van verlatenheid alleen maar. De gehuchten ogen als kleine, in zichzelf gekeerde burchten die zich proberen af te schermen van de uitgestrekte eenzaamheid van het omringende landschap. Tevergeefs, want de verlatenheid van de omgeving weerspiegelt zich in de smalle straatjes waar geen kip te bekennen is.

Sergio del Molino neemt het op voor het immense binnenland van Spanje, dat leeg aan het bloeden is. Hij doet dat, zo benadrukt hij, niet als geograaf, antropoloog, socioloog of historicus, maar als schrijver. Reisindrukken, gesprekken met mensen: ze ontbreken niet, maar worden bedolven onder de vracht aan romans, reisverhalen en films die Molino uitvoerig bespreekt. Aan de hand daarvan laat hij zien welke hardnekkige vooroordelen er over het Spaanse binnenland bestaan: een gebied dat zou worden gekenmerkt door misdaad, achterlijkheid, barbaarsheid, armoede, lelijkheid.

Uiteindelijk komt Molino uit bij zichzelf en bij zijn boek. Het 'echte' binnenland heeft het nakijken. En zo ook de lezer. Montero heeft ons geen blik gegund in de ziel van het Spaanse binnenland, maar ons meegenomen op een literaire expeditie. Een intrigerende expeditie, dat wel, waaraan helaas geen recht wordt gedaan door de uitgever en de vertaler. Het godvergeten Spanje stikt van de zetfouten en horkerige …Lire la suite