Livre
Néerlandais

Renners van nu : wielerportretten

Michel Wuyts (auteur)

Renners van nu : wielerportretten

Biografische impressies van 41 hedendaagse profwielrenners.
Sujet
Wielrennen
Titre
Renners van nu : wielerportretten
Auteur
Michel Wuyts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2003
216 p. : ill.
ISBN
90-5240-711-8

Commentaires

Met enige moeite merk je dat in de lijst van 41 wielrennersportretten die VRT-journalist Michel Wuyts voor Renners van nu, wielerportretten heeft bijeengeschreven bv. het Italiaanse spurtkanon Petacchi ontbreekt, of ook nog de net overleden Pantani, die tot in 1998 prominent aanwezig was in het wielergebeuren. Voor het overige kan de wielersportliefhebber zich best vinden in deze lijst die de opvallendste renners van de laatste 10 jaar voorstelt.

De alfabetisch gerangschikte lijst begint net niet met de sterkste van allen, Lance Armstrong, maar met Aarts en eindigt met Zabel. Elke naam bovenaan het stukje wordt ondertiteld met een soort van epitheton ornans. Zo is Di Luca het 'troetelkind van de Abbruzen' en wordt olijke Ludo Dierckxsens -- het zal niemand verbazen -- toegerust met 'het land van de glimlach'. Deze werkwijze past mooi in de bloemrijke manier van schrijven waarmee de (wieler)sportjournalistiek in Vlaanderen sinds Willem Wijnendaele opvallend heeft uitgeblo…Lire la suite
Wielrennen is behalve een combinatie van kracht, souplesse en talent ook een zaak van intelligentie en koersinzicht. Al deze elementen komen terug in de 41 beschreven portretten van hedendaagse profwielrenners. Van Armstrong, via Boogerd, Dekker, Dierckxens, McEwen, Ullrich tot Zabel. Iedere renner krijgt vier of vijf pagina's en een zwartwitfoto toebedeeld. Behalve Andrei Tchmile fietsen ze allemaal nog. De auteur, een soort Vlaamse Mart Smeets, is sportcommentator bij de Vlaamse zender VRT. Hij heeft in de eerste plaats niet gekozen voor de beste wielrenners, maar wel voor de meest karakteristieke. 'Karakterkoppen', in zijn woorden, 'eigenzinnige mannen met een apart verhaal'. Soms baseert hij zijn impressies op door hemzelf gemaakte interviews, maar meestal put hij uit zijn jarenlange journalistieke ervaring. Met als resultaat: korte biografische schetsen, die boeiend beschreven en prettig leesbaar zijn voor iedere geïnteresseerde wielerliefhebber.