Livre
Néerlandais

Rayuela : een hinkelspel

Julio Cortázar (auteur)

Rayuela : een hinkelspel

Dans la série:
De geschiedenis van een Argentijn, die met zijn Cubaanse vrouw in Parijs woont, wordt tenslotte overstemd door de figuur van een dwaze denkbeelden ventilerende schrijver.
Titre
Rayuela : een hinkelspel
Auteur
Julio Cortázar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Rayuela
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2000
527 p.
ISBN
90-290-6690-3

Commentaires

De Argentijnse auteur schreef dit volumineuze werk, zijn magnum opus, in 1963, toen hij ruim tien jaar al in Parijs woonde. Op zijn zachtst uitgedrukt kan Rayuela een buitensporige roman heten. Cortázar voert daarin de Argentijn Horacio Oliveira op, zijn alter ego, die na jarenlange ballingschap naar Buenos Aires terugkeert en er een krankzinnigengesticht poogt op te zetten, maar er zelf onderdoor gaat en roekeloos flirt met zelfmoordgedachten. Zo loopt het verhaal tenminste volgens de eerste leesversie. Met name kunnen er, luidens de leesaanwijzing van de auteur, uit de 155 min of meer losse hoofdstukjes twee boeken worden gelicht. Het eerste boek duikt op als men de hoofdstukjes 1 tot 56 in die volgorde doorwerkt, en de rest ... ongelezen laat. Het tweede boek verkrijgt men door de lectuur te beginnen bij hoofdstuk 73, en vervolgens de andere deeltjes door te nemen in de kriskrasvolgorde door de auteur zelf aangegeven, kortom al hinkelend. Deze laatste wijze van lezen zou een…Lire la suite
Deze moderne klassieker (wel omschreven als de Spaanse 'Ulysses') van de Argentijnse auteur (1914-1984) is een geslaagd literair experiment, maar ook geestig en ontroerend. Horacio Oliveira, een Argentijn, woont met zijn Cubaanse vrouw La Maga en hun ziekelijke kind Rocamadour in Parijs, waar zij te midden van een stel vrienden een vrij zinloos en excentriek leven leiden. Oliveira keert naar Argentinië terug, en geholpen door een jeugdvriend vindt hij eerst werk in een circus en daarna in een krankzinnigengesticht. De hoofdpersoon raakt op de achtergrond en een bizarre figuur, de schrijver Morelli, begint zijn dwaze denkbeelden en zienswijze over de romankunst te etaleren. Een bijzonder suggestieve roman, cynisch en humoristisch tegelijk, die de moordende leegte poogt te beschrijven in een materialistische wereld. Uitstekende vertaling. Paperback; kleine druk, kleurig.

À propos de Julio Cortázar

Julio Florencio Cortázar Descotte (), né le 26 août 1914 à Ixelles (Belgique) et mort le 12 février 1984 à Paris, est un écrivain argentin de Buenos Aires, auteur de romans et de nouvelles (tous en langue espagnole), établi en France en 1951 et qui, tout en conservant sa nationalité argentine, acquiert aussi la nationalité française vers la fin de sa vie, en 1981, comme acte de protestation contre la dictature militaire argentine de l'époque.

Biographie

Enfance

Julio Cortázar est né à Ixelles, une commune située dans le sud-est de Bruxelles, en Belgique. Le pays est alors envahi par les Allemands dans le cadre de la Première Guerre mondiale. Le petit "Coco" comme le nomme sa famille est le fils de Julio José Cortázar e…En lire plus sur Wikipedia