Livre
Néerlandais

Blokje om

Public cible:
0-2 ans et plus
Een fluitketel verandert in een huis dat verandert in een boot en een egel rolt zich uit en wordt een lieveheersbeestje. Tekstloos prentenboek met kleurrijke geometrische figuren, die steeds in iets anders transformeren, beginnend en eindigend met een geel vierkant. Vanaf ca. 3 jaar.
Titre
Blokje om
Auteur
Judith Vanistendael
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2018
[72] p. : ill.
ISBN
9789045121734 (hardback)

Commentaires

Wat kan er allemaal gebeuren in een tekstloos prentenboek dat met een geel vierkant begint? Veel, heel veel. Judith Vanistendael, bekend als illustrator en striptekenaar, speelt een kleurig en fantasierijk spel met geometrische vormen. Moeiteloos transformeert een cirkel van een mannetje met loopneus in een theepot waar thee uit komt. Iedere bladzijde vloeit op heel eigen wijze logisch voort uit de vorige. Een egel rolt zich uit en wordt een lieveheersbeestje en uiteindelijk brengt de zo’n zeventig pagina’s tellende vormenreis je weer terug bij dat gele vierkant. Dreumesen kunnen genieten van de kleuren en eenvoudige vormen. Peuters herkennen dieren, vormen en kleuren. Grotere kinderen zien hoe twee kleuren samen nieuwe kleuren maken. En volwassenen worden uitgedaagd eens iets anders te zien in cirkels, vierkanten en driehoeken. Hoewel uitgegeven als kinderboek, is dit een leeftijdsloos kunstboek. Een beeldboek om u tegen te zeggen. Vanaf ca. 3 jaar.

Blokje om

Eerst is er een geel vierkant. Dat transformeert in een cirkel, een vogelkopje met een hoedje, een bolle theepot, een driehoekige waterketel, het dak van een huis, enz. En dat gaat zo maar door, tot we uiteindelijk weer bij een geel vierkant uitkomen.De reeks voorwerpen begint rustig en eerder statisch, met hoofdzakelijk geometrische figuren, in primaire kleuren. Gaandeweg neemt de beweging toe, wanneer een vis over de bladzijden zwemt of een aap over de bladzijden buitelt, en dan breidt ook het kleurenpalet uit. De eenvoudige bladspiegel met een voorwerp tegen een witte achtergrond evolueert naar een bladvullende zonsondergang. Woorden komen er niet aan te pas, die mag je zelf verzinnen op je reis. Je kan simpelweg vormen en kleuren benoemen, maar nog beter laat je je op sleeptouw nemen door de rups, de egel, de vos, het spook, de vlinder en laat je je fantasie de vrije loop bij de prachtige illustraties van Judith Vanistendael. Dooreman zorgde ervoor dat deze m…Lire la suite

À propos de Judith Vanistendael

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Judith Vanistendael est une auteure de bande dessinée belge d'expression néerlandophone née le 21 août 1974 à Louvain.

Biographie

Judith Vanistendael est la fille du poète-journaliste flamand Geert van Istendael. Après ses études secondaires, elle intègre une école d'art à Gand, passe une année à l'Académie des Beaux-Arts de Berlin ; revenue à Gand, elle reprend des études artistiques pendant quatre ans avant de poursuivre ses études à Séville. Elle apprend la bande dessinée à l'Institut des arts graphiques Sint-Lukas Bruxelles en 2000 auprès de ses professeurs, Nix et Johan De Moor avant de publier dans des revues comme Ink, Demo, Zone 5300, Bruxxxel Noord.

Sa carrière commence par l'illustration de contes flamands écrits par son père : Vlaamse Sprookjes en 1995…En lire plus sur Wikipedia