Kroniek van vier generaties van een familie die met een florerende sherry-bodega macht en aanzien heeft verworven tegen de achtergrond van de eeuwenoude feodale traditie in Zuid-Spanje.
Sujet
Andalusië, Wijn
Extra subject
Andalusië ; [ romans ]
Titre
De familie Romero
Auteur
José Manuel Caballero Bonald
Traducteur
M. Vanderzee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
En la casa del padre
Édition
1
Éditeur
Utrecht: IJzer, 2011
240 p.
ISBN
9789086840625 (paperback)

Commentaires

Deze kroniek van vier generaties wijnboeren en grootgrondbezitters begint met het succesverhaal van Sebastián Romero, die aan het begin van de 20e eeuw zijn baan opzegt en een bloeiend wijnbedrijf op poten zet door met de juiste partner te trouwen. Zijn nageslacht is minder doortastend in de bedrijfsvoering. De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) legt het kwaad in de familie bloot. In meer recente tijden blijkt het familiebedrijf moeite te hebben met de nieuwe, door banken gedicteerde financiële mores. De auteur (1926) is een van Spanjes bekendste dichters van na de Burgeroorlog. Daarnaast heeft hij ook een klein, maar prestigieus romanoeuvre op zijn naam gebracht. Met deze bekroonde roman uit 1988 trok hij veel aandacht in Spanje. Het is de eerste van hem die in het Nederlands is vertaald. Kleine druk.

À propos de José Manuel Caballero Bonald

José Manuel Caballero Bonald (né à Jerez de la Frontera le 11 novembre 1926 et mort à Madrid le 9 mai 2021) est un poète et écrivain espagnol. Militant anti-franquiste, il appartient au groupe poétique de la génération de 50, aux côtés de José Ángel Valente, José Agustín Goytisolo et Jaime Gil de Biedma, entre autres. Sa façon d'utiliser le langage et le lexique très soigneusement, ainsi que le style baroque caractérisent son œuvre. Caballero Bonald est un écrivain d'une très grande qualité littéraire, et il demeure un modèle de ce que fut l'évolution littéraire d'après-guerre. Ses incursions dans la poésie, le roman, le théâtre et l'essai comptent plus de quarante œuvres.

Son œuvre a été couronnée par le Prix national des Lettres espagnoles en 2005 et par le Prix Cervantes en 2012…En lire plus sur Wikipedia