Livre
Néerlandais

Saluut aan Catalonië

George Orwell (auteur), Aad Nuis (traducteur), Geert Mak (auteur de l'introduction)
Titre
Saluut aan Catalonië
Auteur
George Orwell
Traducteur
Aad Nuis
Auteur de l'introduction
Geert Mak
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Homage to Catalonia
Édition
Derde herziene druk
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017 | Autres éditions
286 p.
ISBN
9789029514606 (hardback)

Commentaires

'Ik had mezelf beloofd één fascist dood te schieten'

George Orwell blikt in Saluut aan Catalonië terug op zijn hachelijk avontuur aan het front in Spanje. Hoe groter de ellende, hoe fenomenaler zijn zinnen.

George Orwell was een lange man. Met zijn 1 meter 88 stak hij twee koppen uit boven de Spanjaarden met wie hij in de Spaanse Burgeroorlog vocht tegen Franco. Op 17 mei 1937, aan het front in Aragón, wordt die lengte hem bijna fataal. Om vijf uur 's ochtends, bij het wisselen van de wacht, steekt zijn hoofd een moment boven de loopgraaf uit. Op slag wordt hij geraakt door een scherpschutter.

In Homage to Catalonia (1938), de terugblik op zijn Spaanse avontuur, noteert Orwell nauwgezet hoe dat voelt, een voltreffer dwars door je keel: 'alsof ik in het centrum van een explosie stond'.

Hoewel hij zeker weet dat dit het einde is - de kogel heeft zijn halsslagader net gemist - blijft hij alles nauwkeurig registreren. Pijn voelt hij niet, wel 'een verbijsterd gevoel', gecombineerd met 'een hevige gebelgdheid dat ik deze wereld moest verlaten, die me, alles bij elkaar genomen, zo goed ligt'.

Die laatste formulering is typere…Lire la suite

Kroniek van een bittere deceptie

George Orwell blikt terug op zijn avontuur aan het Spaanse front. Hoe groter de ellende, hoe fenomenaler zijn zinnen.

George Orwell was een lange man. Met zijn 1 meter 88 stak hij twee koppen uit boven de Spanjaarden met wie hij in de Spaanse Burgeroorlog meevocht tegen Franco. Op 17 mei 1937, aan het front in Aragón, wordt die lengte hem bijna fataal. Om vijf uur 's ochtends, bij het wisselen van de wacht, steekt zijn hoofd een moment boven de loopgraaf uit. Op slag wordt hij geraakt door een scherpschutter.

In Homage to Catalonia, de terugblik op zijn Spaanse avontuur, noteert Orwell nauwgezet hoe dat voelt, een voltreffer dwars door je keel: 'alsof ik in het centrum van een explosie stond'.

Hoewel hij zeker weet dat dit het einde is - de kogel heeft zijn halsslagader net gemist -blijft hij alles nauwkeurig registreren. Pijn voelt hij niet, wel 'een verbijsterd gevoel', gecombineerd met 'een hevige gebelgdheid dat ik deze wereld moest verlaten, die me, alles bij elkaar genomen, zo goed ligt'.

Die laatste formulering is typerend vo…Lire la suite

De Britse schrijver George Orwell (1903-1950) vertelt over zijn ervaringen in de Spaanse Burgeroorlog, waarin hij meevocht aan de zijde van de Republikeinen. In het eerste gedeelte ligt de nadruk op de ontberingen die hij leed aan het front; de tweede helft is voornamelijk een politieke analyse, waarin Orwell de verdeeldheid onder de revolutionairen beschrijft en de POUM, de partij die hij aanhing, probeert te rehabiliteren aan de hand van allerlei uitlatingen in de pers. 'Saluut aan Catalonië' is dus deels een persoonlijk verslag, deels een poging tot objectiviteit, dat, ondanks Orwells schrijfkunst, toch vooral boeiend zal zijn voor hen die specifiek in de Spaanse Burgeroorlog geïnteresseerd zijn. Uitgave in de reeks Oorlogsdomein van uitgeverij De Arbeiderspers. Met een voorwoord van Geert Mak, dat is ontleend aan zijn boek 'In Europa'.

Schelden in de loopgraven

George Orwell schrijft sappig over Catalonië anno 1938, waar alleen kameraden zijn, geen mevrouwen en meneren.

Toen George Orwell in 1946 naar het afgelegen Schotse eiland Jura verhuisde, had hij daar verschillende redenen voor. Natuurlijk wilde hij weg uit het drukke Londen met zijn telefoons, journalisten en andere inbrekers in de privacy die het hem moeilijk maakten om '1984' af te ronden, maar hij dacht zo ook aan de moordaanslag te kunnen ontsnappen die hij al tien jaar verwachtte. De reden voor die angst is te vinden in 'Saluut aan Catalonië', het nu heruitgegeven autobiografische relaas dat Orwell schreef over zijn aandeel in de Spaanse burgeroorlog.

Net zoals veel andere Europese intellectuelen voelde hij zich geroepen om de Spaanse democratie te gaan verdedigen tegen de nationalisten van Franco, en net zoals zij keerde hij na een tijd volstrekt gedesillusioneerd terug naar huis. Toch begon het allemaal goed. Orwell arriveerde in december 1936 in revolutionair Barcelona. Dit is de eerste echte arbeidersstad, dacht hij: er bestond…Lire la suite

À propos de George Orwell

Suggestions