Livre
Néerlandais

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Geert Mak (auteur)

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Aan de hand van vele kleine geschiedenissen van bekende en minder bekende Amsterdammers wordt de geschiedenis van Amsterdam verteld vanaf het ontstaan tot heden.
Extra subject
Amsterdam, geschiedenis
Titre
Een kleine geschiedenis van Amsterdam
Auteur
Geert Mak
Langue
Néerlandais
Édition
30ste, geh. herz. dr.
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2005
446 p., XXXII p. pl. : ill.
ISBN
90-450-1232-4

Commentaires

Verhalende geschiedenis kan verkopen als zoete broodjes. Deze dertigste druk is eveneens een indicatie van de vlotte vertelstijl van de auteur. Het veranderende en evoluerende stadslandschap van Amsterdam wordt doorheen de tijd gevolgd en met veel anekdotes beschreven. Die anekdotes zijn gekozen om een aantal pijnlijke sociaal-economische en politiek-culturele zaken tot hun recht te laten komen. Waarom schilderde Rembrandt een gewurgd meisje dat net 14 dagen in Amsterdam werk probeerde te vinden? Zij was allicht door haar hospita aangezet tot prostitutie omdat ze haar kamer niet meer kon betalen, en in de ruzie die daarop volgde werd ze gedood. Ook de anekdotes over de joodse gemeenschap in Amsterdam zouden in deze vorm verplichte schoolliteratuur moeten zijn. Waarom de joden de gangmakers zijn in de diamantnijverheid? In het 18e-eeuwse Amsterdam was het een van de weinige ambachten die vrij waren en waar de grote joodse families tegen hongerlonen diamant "mochten" kloven, snijden en …Lire la suite
De schedel van mogelijk Rembrandt van Rijn, verpulverd voor een NOS-camera, kraakpanden die worden ontruimd, fundamenten van een kasteel gevonden op de plek van de kraakpanden. Het zijn voorbeelden van de wijze waarop de auteur oude en nieuwe geschiedenis verbindt. Een archeologische vondst, een bekende plaats, een foto, film of schilderij geven aanleiding tot vele kleine geschiedenissen waarin bekende en minder bekende Amsterdammers de hoofdrol spelen. Hoe zag het er in de stad uit? Hoe rook het? Wat hoorde je? vraagt de auteur zich af. Deze uiterst leesbare geschiedenis van Amsterdam begint bij het ontstaan van de stad en eindigt in het heden. Het boek is niet alleen een reis door de tijd, maar ook een wandeling door de stad aan de hand van een veelheid aan bronnen als archiefstukken, kranten, dagboeken en oude kronieken. Met registers op persoonsnamen en op namen van wijken, straten en gebouwen. Voorzien van veel illustraties in zwart-wit en kleur.

À propos de Geert Mak

Geert Ludzer Mak (né à Flardingue le 4 décembre 1946) est un historien et un journaliste néerlandais qui a publié des livres traitant de l'histoire des Pays-Bas et de l'Europe.

Biographie

Étudiant en droit constitutionnel et la sociologie à l’Université libre, ainsi qu’à l’Université d'Amsterdam, il sera assistant parlementaire pour le Parti socialiste pacifiste (PSP). De 1975 à 1985, il travailla comme rédacteur en chef de l'hebdomadaire de gauche De Groene Amsterdammer, puis a passé quelques années comme correspondant à l'étranger pour la société de radiodiffusion publique progressive VPRO. Il travailla également pour le célèbre quotidien national NRC Handelsblad.
Geert Mak a tout d'abord publié plusieurs récits portant sur l'histoire des Pays-Bas : Une petite histoire d'Amsterdam, le Siècle de mon père, et …En lire plus sur Wikipedia