Livre
Néerlandais

Kapitein Wibbo : een schuit op zolder

Do Van Ranst (auteur), Ann De Bode (dessinateur)

Kapitein Wibbo : een schuit op zolder

Public cible:
9-11 ans et plus
Als de favoriete speelruimte van Wibbo (9) en zijn vrienden wordt afgebroken, willen ze bij Wibbo op zolder gaan spelen. Maar het is een puinhoop bij Wibbo thuis, want zijn ouders zijn verslaafd aan drugs. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Kapitein Wibbo : een schuit op zolder
Auteur
Do Van Ranst
Dessinateur
Ann De Bode
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2010
82 p. : ill.
ISBN
9789020994551 (hardback)

Commentaires

Wibbo is een jongetje met heel veel fantasie. Dat moet ook wel, want in de echte wereld liggen zijn ouders te suffen op de zetel en loopt zijn grote broer Kobie rond met een boos gezicht. Hun huis is vervallen, in de grote tuin moet je door het onkruid waden en zijn kleren worden niet meer gewassen. Zijn ouders werken niet, en krijgen vaak bezoek van vreemde mensen die naast hen op de bank gaan liggen suffen of slapen. ‘Zijn ze ziek?’, vraagt Wibbo zich af.
Maar het is zomervakantie, en daar wil hij zoveel mogelijk van profiteren. Samen met zijn beste vrienden Jesse, Triks en Mona heeft Wibbo in een verlaten magazijn met matrassen een schip gemaakt. De kinderen beleven er de gekste avonturen. Tot de gemeente besluit om het magazijn te slopen en er een nieuwe wijk te bouwen. De vrienden zijn hun speelterrein kwijt en moeten op zoek gaan naar een alternatief. Wibbo stelt voor om bij hen, op de grote zolder, te gaan spelen. Dan wordt duidelijk dat zijn vriendjes afhaken. Ze mogen va…Lire la suite
De 9-jarige Wibbo gaat er graag op uit met zijn vrienden Triks, Jesse en Mona, om in een leegstaand matrassenmagazijn piraatje te spelen. Wanneer het magazijn wordt afgebroken, moeten ze op zoek naar een nieuwe speelruimte. De zolder bij Wibbo thuis lijkt daarvoor heel geschikt, maar Triks en Jesse mogen niet bij Wibbo spelen, omdat het daar een puinhoop is. Gaandeweg komt Wibbo erachter dat zijn ouders verslaafd zijn aan drugs. Korte zinnen, veel dialoog, populair taalgebruik. Collageachtige zwart-wittekeningen zorgen voor een vrolijke noot in de zware problematiek. Gerealiseerd in het kader van een project voor opvoedingsondersteuning aan (ex-)drugsgebruikende ouders in Vlaanderen. De problematiek wordt vereenvoudigd, maar niet gebagatelliseerd. Ook voor lezers die niet tot de doelgroep behoren interessant door het kweken van een beter begrip voor kinderen in dergelijke situaties. Vanaf ca. 9 jaar.

Suggestions