Livre
Néerlandais

Koersen in het duister : het onthullende dopingverhaal van een topwielrenner

David Millar (auteur), Michel Wuyts (auteur de l'introduction), Jeremy Whittle (collaborateur)

Koersen in het duister : het onthullende dopingverhaal van een topwielrenner

Wielrenner David Millar (1977) werd geschorst wegens dopinggebruik. Na een moeilijke periode maakte hij een comeback en begon zich actief in te zetten tegen doping in de sport.
Titre
Koersen in het duister : het onthullende dopingverhaal van een topwielrenner
Auteur
David Millar
Auteur de l'introduction
Michel Wuyts
Collaborateur
Jeremy Whittle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Racing through the dark : the fall and rise of David Millar
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Linkeroever, 2012
360 p., [24] p. pl. : ill.
ISBN
9789057204692 (paperback)

Commentaires

De wielersport wordt in de media voortdurend in verband gebracht met doping. Wielrenners zelf ontkennen echter verboden middelen te gebruiken, zelfs als uit controle het tegendeel blijkt. Zo wees Contador beschuldigend naar een vervuild stuk biefstuk, schoof Landis de schuld op de Franse dopingautoriteiten die hem erin probeerden te luizen en verklaarde Vandenbroucke dat bij hem thuis gevonden stimuli bedoeld waren voor zijn ernstig zieke hond. Wat er ook gebeurt, wielrenners houden hun mond; in het peloton heerst de omerta. Precies dit gegeven maakt de wielerautobiografie Koersen in het duister van David Millar interessant. De Schot Millar won in 2003 de wereldtitel tijdrijden, maar raakte deze kwijt nadat hij onder druk toegaf epo te hebben gebruikt. In Koersen in het duister beschrijft hij op een open, kwetsbare wijze hoe hij als jonge renner langzaam maar zeker bezweek onder de druk van het stressvolle wielerprofbestaan en toegaf aan de verleiding die epo heette: ‘Ik…Lire la suite
Samen met coauteur en journalist voor The Times Jeremy Whittle schreef David Millar deze biografie. De Britse wielrenner is niet alleen bekend door zijn tijdritcapaciteiten en ritzeges in de Tour de France, maar ook door zijn dopinggebruik, en recenter zijn inzet voor een dopingvrije wielersport. De ondertitel verwijst natuurlijk naar doping, maar ook naar de innerlijke strijd van Millar. In een gedetailleerde dissectie van zijn eigen psyche gaat de renner namelijk op zoek naar de wortels van zijn dopinggebruik en vindt die onder meer in zijn jeugd en zijn leven buiten de sport. Millar steekt dus de hand in eigen boezem, maar klaagt tegelijk de laksheid van de wielerwereld en de antidopingorganisaties aan. Dit verhelderende verhaal van een insider toont aan dat de sportwereld niet zwart-wit is. Maar misschien is het grootste inzicht wel dat topwielrennen zonder doping mogelijk is. Oorspronkelijk verschenen in het Engels. Het voorwoord in deze uitgave is van de hand van Mart Smeets. Kl…Lire la suite

À propos de David Millar

David Millar est un ancien coureur cycliste écossais né le 4 janvier 1977 à Malte. Professionnel de 1997 à 2014, il fait ses débuts professionnels en 1997 au sein de l'équipe française Cofidis. En 2004, dans le cadre de l'affaire Cofidis, il avoue s'être dopé, et est déchu du titre de champion du monde du contre-la-montre, obtenu l'année précédente, et suspendu. Après être revenu en compétition en 2006 dans l'équipe Saunier Duval-Prodir, il a été membre de l'équipe Garmin-Sharp de 2008 à 2014. Au cours de sa carrière, il a notamment remporté des étapes des trois grands tours.

Biographie

David Millar commence sa carrière professionnelle en 1997 dans l'équipe française Cofidis. En 2000, il remporte le contre-la montre inaugural du Tour de France, au Futuroscope.

En 2003, termine 3eEn lire plus sur Wikipedia