Livre
Néerlandais

Het boek Daniel

Chris De Stoop (auteur)

Commentaires

Mijn oom Daniel, gruwelijk vermoord

Wanneer zijn oom Daniel bij een hoevebrand om het leven komt, blijkt er sprake van een misdaad. Chris De Stoop neemt in de rechtbank zelf de handschoen op tegen de jonge daders. Het boek Daniel is het onthutsende relaas van een ongewone plattelandsmoord.

'Een zonderling op een blauwe tractor' en 'een verslodderde boer op een verslodderde hoeve'. Typeringen die Chris De Stoop samenschraapt over de vereenzaamde Daniel Maroy. Zijn 'suiker-oom' woonde met zijn vier resterende koeien en nog een lapje grond in Evernijs, in een Henegouwse oksel vlak bij de Franse grens. Een overtollig mens, bij leven al haast door iedereen vergeten. Ook De Stoop had nog amper contact met deze 'man van de aarde'.

Tot de 84-jarige heremiet in het vizier komt van een jeugdbende. De 'oude viezerik', noemen ze hem. Ze hebben het op zijn geld gemunt, waarmee ze Nikes, drugs, een brommer willen kopen.

In de nacht van 29 maart 2014 brandt de vierkantshoeve van Maroy volledig af. In de verwoeste woonkamer - de koeienstallen blijven miraculeus overeind - ligt het stoffelijk overschot van de landbouwer. Algauw blijkt de vuurhaard een cover-up. Op het lijk treffen de speurders brandstofsporen aan. Een week eerder was Maroy door Pascal en Arno van 13.000…Lire la suite

Hoe werelden gruwelijk samenkomen

Fijntjes fileert Chris De Stoop de banaliteit van de brute roofmoord op zijn oom. Het boek Daniel is een journalistieke obductie en eerbetoon tegelijk.

Op een nacht in 2014 beslopen de neven Ahmed en Rachid de oude hoeve van de bejaarde boer Daniel. Plaats van handeling: de Belgische gemeente Evernijs, buurdorp van Sint-Léger, beide gelegen in de buurt van het Franse industriestadje Roubaix. Omdat het gerucht ging dat de boer een fortuin in klinkklare munt verborg in zijn woning, stapten de neven op die kwade nacht op de boerderij af. Ze troffen er de oude man, gingen op zoek naar zijn geld en filmden hoe ze hem met een stok stevig op zijn hoofd sloegen. Hij bleef bewegingloos achter. Later legden de jongens de boerderij in de as, om de moord te verdoezelen. Hun buit: een paar duizend euro.

De jongens maakten deel uit van een bende hangjongeren. Boer Daniel was de oom van de Vlaamse schrijver en journalist Chris De Stoop. Hoewel De Stoop zijn oom bij leven nauwelijks kende, vertegenwoordigde hij de familie in de rechtszaak. Hij las de processtukken, bezocht de zittingen en ging tot slot langs bij dader Rachid (een ge…Lire la suite

De oude Daniel is bruut vermoord op de boerderij waar hij zijn leven lang heeft gewerkt. Hij was erg op zichzelf en zijn dorpsgenoten vonden hem maar een zonderling. De moord op Daniel is gepleegd door een jeugdbende. De auteur vervult de rol, die er is voor nabestaanden in de Belgische rechtspraak, in het proces. In het boek onderzoekt hij het leven en de dood van zijn oom in het dorp op de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk. Daarnaast brengt hij het leven en de achtergrond van de daders in beeld. Daarmee schetst de auteur een beeld van twee totaal verschillende werelden die hier samenkomen. De rechtszaak en de levens zijn logisch ineen gevlochten en dit waargebeurde verhaal is door de auteur empathisch beschreven.

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was n…En lire plus sur Wikipedia