Livre
Néerlandais

Wintervuur : verhalen voor koude dagen

Carl Norac (auteur), Gerda Dendooven (dessinateur), Michael De Cock (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Bijna veertig verhalen over de winter. Over mevrouw Winter die getrouwd is met meneer Lente en over een vrouw die het kan laten sneeuwen door te walsen. Met sfeervolle illustraties in rood en blauw. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Sujet
Winter
Titre
Wintervuur : verhalen voor koude dagen
Auteur
Carl Norac
Dessinateur
Gerda Dendooven
Traducteur
Michael De Cock
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2017
85 p. : ill.
ISBN
9789401445849 (hardback)

Commentaires

Deze bundel bevat 37 korte verhalen (van enkele regels tot een pagina) over de winter, waarvan sommige op rijm. Over de vrouw die het kan laten sneeuwen door te walsen, over het huwelijk tussen mevrouw Winter en meneer Lente dat jammerlijk strandde en waardoor deze seizoenen elkaar nu opvolgen, over een briefschrijver die de kou op allerlei manieren de schuld geeft van zijn verlate brief, over mama’s winterwangen die rood als aardbeienijs zijn, en over het kraken van het ijs op een vijver, dat eigenlijk het geluid is van de winter met de slappe lach. De auteur speelt met verschillende verhaalgenres en gebruikt mooie beelden. Niet elk verhaal is even sterk en het taalgebruik is soms wat te moeilijk voor de beoogde doelgroep, maar al met al is het een afwisselende bundel waarin de winter in al zijn facetten wordt bejubeld. Met pagina- of spreadvullende illustraties in rood en blauw van Gerda Dendooven, die bij ieder verhaal een eigen, sfeervolle interpretatie geeft. Met zorg uitgegeven …Lire la suite

Wintervuur

Dit boek bestaat uit 37 korte, moderne, poëtische tekstjes. Allemaal passen ze binnen het thema 'winter'. Dat thema kan ruim opgevat worden. Sneeuw, koude, ijs maar ook verkoudheid, winterkleding, donker en de opwarming van de aarde komen aan bod. Het ene tekstje is makkelijk te interpreteren, het volgende kan een doordenkertje zijn. De tekst is zeker groot genoeg gedrukt. De eerste zin werd telkens in het rood gedrukt. Het woordgebruik is eenvoudig gehouden. Elke tekst leest vlot, maar jonge lezers zullen af en toe wat begeleiding kunnen gebruiken om de achterliggende boodschap te begrijpen. Het poëtische karakter zorgt voor een leuke uitdaging voor de meer geoefende jonge lezer. Bij elk verhaaltje hoort een grote illustratie die de tekst perfect aanvult. Van ver herken je de typische robuuste stijl van Gerda Dendooven. Wit, roze, rood en blauw zijn de overheersende kleuren. De tekstjes staan los van elkaar en kunnen dus door elkaar gelezen worden. Vooraan vind …Lire la suite

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions