Livre
Néerlandais

Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)

Benno Barnard (auteur), Geert van Istendael (auteur), Judith Vanistendael (dessinateur)

Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)

Public cible:
12-14 ans et plus
Verhalen over de Belgische geschiedenis, van de prehistorie tot de eenentwintigste eeuw. Over de Oude Belgen, de Romeinen, de middeleeuwen, Napoleon, de stichting van de Belgische staat, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheid van Congo etc.
Titre
Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)
Auteur
Benno Barnard Geert van Istendael
Dessinateur
Judith Vanistendael
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2012
319 p. : ill.
ISBN
9789045045498 (paperback)

Commentaires

Hitler? Euh, een man met snorretje en vreemd kapsel

Geschiedenis

Boek vertelt verhalen over België op maat van jongeren

Benno Barnard en Geert van Istendael kunnen het niet meer aanzien. Met hun boek Een geschiedenis van België hopen de schrijvers de gaten te dichten die het geschiedenisonderwijs nu openlaat.

In Een geschiedenis van België (ondertitel: voor nieuwsgierige kinderen en hun ouders) gebruiken Benno Barnard en Geert van Istendael 300 pagina's om de vaderlandse geschiedenis aantrekkelijk te maken voor - vooral - twaalf- tot veertienjarigen.

"Wij geloven dat het vak geschiedenis onmisbaar is", zegt van Istendael. "Het geeft antwoord op de vraag 'wanneer?', zoals aardrijkskunde vertelt 'waar?'."

De kiem van het boek ligt bij Benno Barnard. Die had één kind op een Vlaamse, en een ander op een Waalse school. Toen beiden een dag vrij kregen op 11 november, wist alleen die laatste waaraan hij die vrije dag te danken had. Barnard belde van Istendael, en ze gingen aan de slag.

Helden en schurken…Lire la suite

O behapbaar België!

Laten we de Belgische driekleur hijsen en Benno Barnard en Geert van Istendael in de Leopoldsorde benoemen. Zij hebben onze vaderlandse geschiedenis behapbaar te boek gesteld voor iedereen vanaf elf jaar.

Dat een knap kinderboek de Literatuur kan verrijken, de mensheid dienen en de wereld veranderen, precies zoals ook een straffe roman, een onsterfelijk gedicht of een briljant essay dat kan, weten u en ik, onbevangen lezers, uiteraard al veel langer dan vandaag. Het grote nieuws is dat nu ook twee dichters-essayisten van de hoog-intellectuele soort tot datzelfde inzicht zijn gekomen. Sterker nog, zij hebben zojuist de Literatuur verrijkt en de mensheid gediend door samen een kinderboek af te leveren dat beslist de wereld zal veranderen. Het boek heetEen geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) en dat is het ook helemaal: een geschiedenis van ons land voor jong én oud.

Natuurlijk hebben schrijvers Benno Barnard en Geert van Istendael zich niet zomaar in een opwelling van zoetige en onmeetbare liefde voor het kind aan dit monnikenwerk gezet - we praten hier over een samenvattinkje van 200 miljoen jaar in 300 bladzijden. Neen, hen bewoog, naast de zoeti…Lire la suite

Bij de verdeelde ontvangst van Een geschiedenis van België waren de tegenstrijdigste stemmen allicht die van Jelle Van Riet en Johan Sanctorum. Van Riet spreekt over ‘een kinderboek [...] dat beslist de wereld zal veranderen’; Sanctorum over een ‘patriottistische kinderbijbel’.
Barnard en Van Istendael slagen erin een overzichtelijke en boeiende synthese te brengen. Hun verhaal vangt aan met de dinosaurussen in Bernissart (Henegouwen), en eindigt zo’n driehonderd bladzijden later met de affaire-Dutroux, het spaghetti-arrest, de Witte Mars, de dioxinecrisis en de zegetocht van films van ‘Waalse en Vlaamse’ makelij. Onze eigen tijd krijgt de lezer spijtig genoeg slechts in kort bestek aangeboden. Maar onderweg komen onder meer aan bod: de Oude Belgen, de Romeinen, de Franken, het christendom, de Noormannen, de middeleeuwen, de Bourgondische vorsten, de Spaanse Nederlanden, de Oostenrijkers, de verlichting, Napoleon, de Belgische onafhankelijkheid, het socialisme, Congo, twee w…Lire la suite
Een Nederlander en een Vlaming beschrijven de geschiedenis van België vanaf de prehistorie tot nu. Dat doen ze in 44 thematische hoofdstukken, selectief dus, maar wel chronologisch. In vele hoofdstukken is het ook een Europese of wereldgeschiedenis. Hoewel het boek populair-wetenschappelijk bedoeld is, tref je zelden een fout aan, maar geregeld wel een vereenvoudigde voorstelling van de zaken, onder andere bij de motieven voor Napoleon om naar Egypte en later naar Rusland te trekken. Ook bij de opstand van de Belgen in 1830 tegen koning Willem I is een aantal oorzaken weggelaten. De Oostfrontstrijders kregen geen aanmoediging van de kerk, maar een openlijk verbod. De bedoeling van de auteurs is om de geschiedenis toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor jongeren vanaf ca. 11 jaar. Ondanks de vaak korte zinnen, een beetje humor en hoofdstukjes die je ook afzonderlijk kunt lezen, is het taalgebruik voor hen toch te moeilijk. Daarbij doet de bladspiegel vrij vol aan. De uitgebreide te…Lire la suite

Suggestions