Livre
Néerlandais

De moeder van Frankenstein

Almudena Grandes (auteur), Rikkie Degenaar (traducteur), Mia Buursma (traducteur)
Een jonge psychiater komt in 1954 vanuit Zwitserland werken in een psychiatrische inrichting in Spanje, waar geen plaats is voor zijn progressieve ideeën over zijn vak.
Titre
De moeder van Frankenstein
Auteur
Almudena Grandes
Traducteur
Rikkie Degenaar Mia Buursma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
La madre de Frankenstein
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2020
684 p.
ISBN
9789056726676 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Een dictatuur verandert niet alles in stront

Gedreven vertolkt Almudena Grandes haar boodschap: in een repressief systeem als dat van Franco buigt niet iedereen het hoofd. Ze laat wel wat steekjes vallen.

Aurora Rodríguez Carballeira (1879-1956) zou een kind baren dat de mensheid moest verlossen van haar tekortkomingen. Ze zocht een man uit, raakte zwanger en beviel in 1914 van dochter Hildegart. Als peuter kon ze al lezen en schrijven, op haar 13de zat ze op de universiteit en op haar 18de was ze advocaat. Ook was ze uitgegroeid tot een boegbeeld van progressief Spanje.

Je zou denken: missie geslaagd. Maar Aurora dacht daar anders over. Ze was ervan overtuigd dat Hildegart het verkeerde pad op ging. Haar project was mislukt, zo concludeerde ze, en besloot er abrupt een punt achter te zetten. Op 9 juni 1933 schoot ze vier kogels door het hoofd van haar dochter. Na een korte celstraf werd ze opgenomen in Ciempozuelos, een inrichting voor vrouwen, waar ze in 1956 zou overlijden.

In De moeder van Frankenstein voert Almudena Grandes Aurora Rodríguez op als een paranoïde vrouw die ook in Ciempozuelos blijft geloven in haar missie. Ze moet en zal de verlos…Lire la suite

Een messias met rode genen

Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die de Spaanse burgeroorlog heeft geslagen en daar maakt Almudena Grandes dankbaar gebruik van.

Toen Aurora Rodríguez Carballeira in 1933 haar achttienjarige dochter om het leven bracht, ging er een schokgolf door progressief Spanje. Ondanks haar prille leeftijd was de hoogbegaafde Hildegart ­Rodríguez al een vooraanstaande figuur in linkse kringen. Haar moeder, een fervent aanhangster van eugenese, had haar opgevoed tot een soort messias van de feministische en maatschappelijke revolutie. De moordenares, die aan paranoia en grootheidswaan bleek te lijden, kwam in de jaren 50 in een krankzinnigengesticht aan haar eind.

Het verhaal van Doña Aurora had alles om Almudena Grandes te bekoren. De schrijfster werkt al tien jaar aan een zesdelige reeks over de gevolgen van de Spaanse burgeroorlog en die serie loopt als een tierelier. Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die destijds zijn geslagen en dat onverwerkte verleden is een goudmijn voor een romancier.

Vorig jaar verscheen de Nederlandse vertaling van De patiënten van dokter G…Lire la suite

Het kind van de rekening

Gedreven vertolkt Almudena Grandes haar boodschap in een groot opgezette roman: in een repressief systeem als dat van Franco buigt niet iedereen het hoofd. De auteur laat wel wat steekjes vallen.

Aurora Rodríguez Carballeira (1879-1956) was een vrouw met een missie, en niet zo'n kleintje ook. Ze zou een kind baren dat de mensheid moest verlossen van haar tekortkomingen. Niets meer en niets minder. Ze zocht een man uit, raakte zwanger en beviel in 1914 van dochter Hildegart. Als peuter kon het meisje al lezen en schrijven, op haar 13de zat ze op de universiteit en op haar 18de was ze advocaat. Ook had Hildegart toen al gezaghebbende artikelen en boeken op haar naam staan en was ze uitgegroeid tot een boegbeeld van progressief Spanje.

Je zou denken: missie geslaagd. Maar Aurora dacht daar anders over. Ze was ervan overtuigd dat Hildegart het verkeerde pad op ging en steeds meer aan haar invloed ontsnapte. Haar project was mislukt, zo concludeerde ze, en ze besloot er abrupt een punt achter te zetten. Op 9 juni 1933 schoot ze vier kogels door het hoofd van haar dochter, die toen 18 jaar was. Na een korte gevangenisstraf werd ze opgenomen in Ciempozuelos, een inri…Lire la suite

Zelfstandig te lezen deel 5* van het ambitieuze project ‘Episodes van een oneindige oorlog’ van Almudena Grandes (1960) waarin ze aandacht vraagt voor de Spaanse Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, twee periodes uit de recente geschiedenis van Spanje die nog steeds gevoelig liggen. De titel verwijst naar Aurora Rodríguez Carballeira, die in haar dochter Hildegart een project zag dat de mensheid een grote stap vooruit moest helpen. De briljante Hildegart was op zeer jonge leeftijd al uiterst succesvol, maar haar paranoïde moeder had toch het gevoel dat haar project was mislukt en schoot haar dochter daarom dood in 1933. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Deze roman concentreert zich op de jaren 1954-1956, de laatste uit Aurora’s leven. Zij is een van de drie vertellers. De andere twee zijn de progressieve psychiater Germán Velázquez Martín en de verpleeghulp María Castejón Pomeda. Daarnaast zijn er meer dan honderd andere personages. Met elkaar vormen ze een fresco d…Lire la suite

À propos de Almudena Grandes

CC BY-SA 2.5 - Image by Jpedreira

Almudena Grandes Hernández, née le 7 mai 1960 à Madrid et morte le 27 novembre 2021 dans la même ville, est une romancière et journaliste espagnole.

Elle a étudié la géographie et l'histoire à l'université complutense de Madrid. Elle a remporté en 1989 le prix La Sonrisa Vertical pour Les Vies de Loulou, un roman érotique qui a été traduit en plusieurs langues et adapté au cinéma par le réalisateur Bigas Luna sous le même titre. D'autres réalisateurs ont également adapté ses livres au cinéma : Gerardo Herrero, Malena es un nombre de tango et Juan Vicente Códoba, Aunque tú no lo sepas (adapté du roman El lenguaje de los balcones).

Ses œuvres, situées da…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions