Boek
Nederlands
De vader van de jonge Alexandra Bergson heeft niet lang meer te leven. Tot ieders verrassing laat hij niet aan Alexandra’s broers, maar aan háár zijn zieltogende boerenbedrijf na: een bedrijf op de desolate vlakte van Nebraska, waar weinig toekomst in lijkt te zitten. Maar Alexandra grijpt de kans met beide handen aan en weet door haar organisatietalent en interesse in nieuwe technieken een bloei
Titel
O pioniers!
Auteur
Willa Cather
Vertaler
Johannes Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
O pioneers!
Uitgever
Elburg: Uitgeverij Karmijn, 2022
216 p. : ill.
ISBN
9789492168320 (paperback)

Besprekingen

Een dappere Zweedse op de prairie

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Afl. 2: Oh, pioniers!

'Flyover Country' heet het tegenwoordig, 'overvliegland', het uitgestrekte, dunbevolkte midden van Amerika. Het vroegere 'heartland' van Amerika, waar onder anderen Nederlanders kwamen om de wildernis te ontginnen, raakt tegenwoordig net als alle agrarische streken ontvolkt. De meeste Amerikanen, onderweg tussen New York en Californië, vliegen eroverheen en kijken erop neer.

Vorig jaar ben ik met mijn gezin van de westkust naar de oostkust gereden, en terwijl we door de deinende prairie reden, als nietige mensjes tussen gras en hemel, duizend kilometer ten westen van Chicago, luisterden we in de auto naar 'Oh pioniers!' Deze roman van Willa Cather uit 1913 bracht de kolonisatie van deze afgelegen streek voor ons tot leven. Cather dweept met de mythe van het heldhaftige Westen, maar vertelt ook de andere kant van die (migranten)geschiedenis: de dromen die niet uitkwamen, de eenzaamheid, het verdriet.

Oh pioniers! opent even landelijk en sentimenteel als 'Het klein…Lees verder

Over Willa Cather

Willa Sibert Cather (7 december 1873 – New York, 24 april 1947) was een Amerikaanse schrijfster. Ze beschreef onder meer de Great Plains in verschillende van haar romans, zoals O Pioneers!, My Ántonia en The Song of the Lark.

Biografie

Cathers baptistische familie woonde bij haar geboorte op een boerderij in de Back Creek-vallei nabij Winchester. Ze was de dochter van Charles Fectigue Cather en Mary Virginia Boade en de oudste van zeven kinderen. In 1883 verhuisde Cather met haar familie naar Catherton in Webster County en het jaar daarna naar Red Cloud. Toen Cather wilde gaan studeren, leende ze geld van haar familie waarmee ze aan de UNL kon gaan studeren.

Als studente leverde ze haar eerste bijdragen aan het Lincoln Journal Star, dat toen nog Nebraska State Journal heette. Daarna verhuisde ze naar Pittsburgh. Voor een baan bij het McClure's Magazine verhuisde ze naar New York,…Lees verder op Wikipedia