Als poe͏̈zieschrijvend buitenbeentje vindt tiener Tove moeilijk aansluiting bij vrienden, maar haar prachtige gedichten vallen langzaamaan op en een wordt in een literair tijdschrift opgenomen.
Titel
Jeugd
Auteur
Tove Ditlevsen 1917-1976
Vertaler
Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Ungdom
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2020
195 p.
ISBN
9789493168480 (paperback)

Besprekingen

Deel 2 van de Kopenhagen-trilogie* van Tove Ditlevsens (1917-1976). Ze schreef de autobiografie in 1967 toen zij wegens alcoholverslaving in een kliniek terechtkwam. Deel 3 ('Afhankelijkheid') wordt eind 2020 verwacht. De Eerste Wereldoorlog is voorbij en de Tweede Wereldoorlog nadert. Tove is een tiener. Ze schrijft gedichten en droomt van een schrijverscarrière. Maar van jonge arbeiderskinderen wordt verwacht dat ze geld verdienen. Ze rolt van het ene baantje in het andere. Als buitenbeentje vindt ze geen aansluiting bij collega's, maar wel schrijft ze op verzoek soms gelegenheidsgedichten voor hen. Zodra haar leeftijd het toestaat, verlaat ze het ouderlijk huis. Ze huurt een kamer en een schrijfmachine. Haar hospita organiseert luidruchtige nazi-bijeenkomsten. Tove hunkert naar vrienden die haar begrijpen en steunen. Als ten slotte een gedicht in een literair tijdschrift opgenomen is, gaat ze in haar eentje naar haar kamer om het te bekijken, want er is niemand die begrijpt wat ee…Lees verder

Over Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen (Kopenhagen, 14 december 1917 - aldaar, 7 maart 1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter.

Ze publiceerde 29 boeken waaronder korte verhalen, gedichten en memoires. In 1953 ontving zij de Tagea Brandt Rejselegat, een belangrijke prijs. In 1976 maakte zij een eind aan haar leven met een overdosis drugs.

Hugo Alfvén gebruikte haar gedicht Saa tag mit Hjerte voor een lied onder dezelfde titel.

Literatuur

  • Karen Syberg, Tove Ditlevsen. Myte og liv, People's Press, 2008. ISBN 978-87-7055-226-4

Externe koppelingen

  • (da) Tove Ditlevsen in Dansk Kvindebiografisk Leksikon op kvinfo.dk
  • (da) Tove Ditlevsen op Bibliografi.dk
  • (da) T…Lees verder op Wikipedia