Boek
Nederlands

De grote ronde : een wandeling

Thomas Rosenboom (auteur)

De grote ronde : een wandeling

In de reeks:
Beschrijving van observaties en gedachten tijdens een dagelijkse wandeltocht door het centrum van Amsterdam.
Titel
De grote ronde : een wandeling
Auteur
Thomas Rosenboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2020
74 p. : ill.
ISBN
9789028220027 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Deeltje op zakformaat, afkomstig uit de nieuwe serie met literaire wandelingen (Terloops genaamd, naar J.J. Voskuils wandeldagboeken) van Van Oorschot. Ditmaal neemt Thomas Rosenboom (1956) de lezer mee op zijn dagelijkse ronde door het centrum van Amsterdam. Vanaf zijn voordeur loopt hij over de Oudezijds Voorburgwal naar het IJ en gaat hij langs de oever achter het centraal station verder tot aan de Prinsengracht. Vervolgens loopt hij de Prinsengracht af tot aan de Amstel. Langs de Amstel loopt hij terug naar zijn huis. Omdat hij deze ronde zo vaak maakt, komt hij steeds langs dezelfde gebouwen, uitzichten, dingen en bewoners. Het zijn de terugkerende ontmoetingen en de kleine veranderingen daarin die hij beschrijft. Met romantische, scherpe en invoelende observaties. En steeds verhoudt hij zich opnieuw tot de mensen en de dingen die hij tegenkomt. Zodat het iedere dag aflopen van hetzelfde traject toch fris en avontuurlijk blijft.

Over Thomas Rosenboom

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ronn

Antonius Henricus (Thomas) Rosenboom (Doetinchem, 8 januari 1956) is een Nederlands schrijver van romans en korte verhalen.

Leven en werk

Na zijn middelbare school in Arnhem studeerde Rosenboom drie jaar psychologie in Nijmegen. Daarna stapte hij over op de studie Nederlands in Amsterdam, die hij in 1983 cum laude afrondde. Als schrijver debuteerde hij in 1982 met de novelle Bedenkingen in het literaire tijdschrift De Revisor. In 1983 volgde de verhalenbundel De mensen thuis (drie verhalen, waaronder Bedenkingen) waarmee hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs won. In 1985 kwam zijn eerste roman Vriend van verdienste, een thriller. Zowel voor zijn roman Gewassen Vlees, als voor de roman Publieke Werken ontving Thomas Rosenboom de Libris literatuurprijs.

In 2004 schreef Thomas Rosenboom het boekenweekgeschenk Spitzen in het kader van de 69e editie van de …Lees verder op Wikipedia