Boek
Nederlands

Het hoofd van Marieke

Siska Goeminne (auteur), Yvonne Jagtenberg (illustrator)
+1
Het hoofd van Marieke
×
Het hoofd van Marieke Het hoofd van Marieke
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Binnen in het hoofd van Marieke zitten haar gedachten; die kan niemand zien behalve op haar gezicht als ze iets voelt. Filosofisch prentenboek met quasi-kinderlijke tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Denken, Fantaseren
Titel
Het hoofd van Marieke
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Yvonne Jagtenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Infodok, 2021 | Andere uitgaves
28 p. : ill.
ISBN
9789002274138 (hardback)

Besprekingen

Met Het hoofd van Marieke wordt een poging gedaan om ca. vierjarigen aan het filosoferen te zetten. De lezer kan een kijkje nemen in het hoofd van Marieke. Daar zitten allerlei gedachten: blije, droevige, lieve en gemene. Soms denkt zij na over "reuzemoeilijke piekervragen". De illustraties van Yvonne Jagtenberg zijn expressieve prenten in kleurpotlood. Zij werkt met felle kleuren en contrasten. Hierdoor vormen de tekeningen een goede ondersteuning van de tekst, die ook met tegenstellingen werkt.

Wie kleuters aan het denken wil zetten, moet er vanuit gaan dat kinderen inderdaad creatief kunnen omgaan met moeilijke vragen. Dit boek laat daarvoor niet voldoende ruimte. De tekst nodigt de kinderen niet uit om zelf een inbreng te doen en de taal is nogal kinderachtig. Zo wordt de lezer aangesproken met "slimmerik" en er wordt overdreven geëxpliciteerd. Bovendien worden er associaties gemaakt die de denkvrijheid flink beknotten: gemene gedachten zijn dom, lieve gedachten zij…Lees verder
Het hoofd van Marieke ziet er heel gewoon uit. Die buitenkant is niets bijzonders. Maar Mariekes hoofd heeft ook een binnenkant, een doodshoofd voor als je dood bent en daarbinnen zitten dan nog haar gedachten. Gedachten kun je niet zien, maar aan het gezicht van iemand kun je meestal wel zien wat voor gedachten iemand heeft: blije, droevige, gemene, lieve of 'gruwelijk afschuwelijke' gedachten. 's Nachts worden gedachten dromen of nachtmerries. Vierkant prentenboek met quasi-kinderlijke, gekleurde krijtillustraties, die een belangrijke aanvulling zijn op de tekst. Het verhaal lijkt eenvoudig, maar is tegelijkertijd erg diepgaand en filosofisch. Op schitterende wijze wordt uitgelegd dat in je hoofd een schedel zit ('haar hoofd voor als ze dood is'), en welke gedachten (en gevoelens) iemand kan hebben. De opvallende typologie en speelse illustraties maken dit prentenboek extra bijzonder om samen te bekijken met kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Over Siska Goeminne

Siska Goeminne (Deinze, 30 oktober 1968) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind begon Goeminne in Olsene met schrijven. Ze droomde ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschenen in het jongerentijdschrift Top. Ze studeerde verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelde. Ze werkte een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en was enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 begon ze als voltijds auteur.

Werk

Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schreef Goeminne heel wat bij elkaar – niet alleen eigen fictie…Lees verder op Wikipedia

Suggesties