Boek
Nederlands

Leeuwenroof

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)

Besprekingen

Leeuwenroof is het tweede deel in de serie 'Leeuwenkuil' van de populaire veelschrijver Paul van Loon. De boeken spelen zich telkens af in dierenpark Durvers' Zoo, waar Daniël en zijn familie wonen. Daniël en zijn zus Suzina hebben midden in de Zoo een geheime boomhut, van waaruit ze het park in de gaten kunnen houden. Op een nacht mag Daniël er overnachten samen met de jonge dierenoppasser Kenny. Maar dan wordt Daniël getuige van een heuse dievenbende, en als hij 's ochtends ontwaakt, blijken er enkele waardevolle jonge dieren te zijn gestolen. De politie onderzoekt de zaak, maar Daniël en zijn zus zijn de daders nog sneller op het spoor. Zoals we van Paul van Loon gewend zijn, hanteert hij ook hier weer een bijzonder vlotte en spannende vertelstijl. Daniël gedraagt zich als een echte detective, wordt zelf om de tuin geleid en kan uiteindelijk maar nauwelijks ontsnappen aan de boevenbende. Ook het feit dat het verhaal zich midden tussen de dieren afspeelt, zorgt voor extra pit…Lees verder
In de dierentuin waarvan de vader van Daniël directeur is, worden ’s nachts het drie maanden oude leeuwtje Tomba en twee woestijnvosjes gestolen. Juist die nacht slaapt Daniël met zijn vriend Kenny, die in de dierentuin werkt, in de boomhut ('Leeuwenkuil'). Als Daniël wakker wordt, merkt hij dat Kenny weg is. Hij gaat op zoek, maar wordt neergeslagen, net als Kenny. De dag erna vertelt hij alles aan zijn vader en gaat hij, zonder dat anderen dat weten, samen met zijn zus Suzina op zoek naar de daders. Er volgen spannende avonturen. Deel twee uit de serie 'Leeuwenkuil'* die speelt in Durvers’ Zoo (= Burgers’ Zoo in Arnhem). Vlot geschreven verhaal in korte zinnen, met een redelijk goed gedoseerde spanningsboog en soms humoristische passages. De personages blijven enigszins oppervlakkig en soms zelfs karikaturaal. De gedachten van Daniël worden ook geleid door een stripfiguur dat in zijn hoofd zit (en deze gedachten worden cursief weergegeven). De ruime marges en de wisselende regelleng…Lees verder

Leeuwenroof

Het dierenpark Durvers' Zoo is vol nieuw leven. Er zijn heel veel jonge dieren geboren. De familie Durvers zorgt voor het reilen en zeilen in het dierenpark.Vader Durvers is de directeur van het dierenpark. Daniel en Suzina wonen in de zoo en helpen hun vader waar het nodig is. Ze hebben ook een goed verstopte boomhut midden in de zoo. Op een nacht verdwijnt Tomba, een leeuwtje van drie maanden, dat nog door zijn moeder gezoogd wordt. Dit is verschrikkelijk want zonder zijn moeder gaat Tomba na drie dagen dood. Daniel en Suzina doen al het mogelijke om de daders te vinden, voordat het te laat is. Een spannend avonturenverhaal voor al ietwat gevorderde lezers, dat is Paul van Loon wel toevertriouwd. De auteur haalde zijn inspiratie uit een krantenartikel over de verdwijning van een leeuwtje. Het is vlot geschreven, spannend en de lezer voelt zich, alleen al door het onderwerp, zeer betrokken bij het verloop van het verhaal.

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties