Boek
Nederlands
Verhaal in de ik-vorm waarin de schrijver (1947) de lezer meeneemt op een duizelingwekkende reis door zijn eigen complexe wereld, vol van gedachten en herinneringen aan landen, ontmoetingen, liefdes en zijn favoriete schrijvers.
Onderwerp
Reizen, Rolin, Olivier
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Gesmoorde woorden
Auteur
Olivier Rolin
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Extérieur monde
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2020
270 p.
ISBN
9789493186095 (paperback)

Besprekingen

Olivier Rolin (1947) is privé en als verslaggever wereldwijd op de meest uiteenlopende plaatsen geweest. Dit boek noemt hij een persoonlijke geografie: een reis door de reizen die hij in zijn leven gemaakt heeft. Hij benadrukt dat het geen memoires zijn. Met steun van zijn aantekenboekjes herinnert hij zich ontmoetingen met allerlei mensen, culturen, landschappen, gebeurtenissen die hem, ook als schrijver, gevormd hebben. De herinneringen worden aangevuld met gedachten van nu, vaak met ironie en zelfspot. Originele en boeiende, wijd uitwaaierende tekst, die ook getuigt van een grote liefde voor de literatuur. De meanderende, associatieve gedachtegang in beeldende woorden is mooi weergegeven in de vertaling.

Over Olivier Rolin

Olivier Rolin (Boulogne-Billancourt, 17 mei 1947) is een Frans schrijver .

Biografie

Olivier Rolin bracht zijn kinderjaren door in Senegal. Hij studeerde in Parijs aan het lycée Louis-le-Grand en de École normale supérieure, waar hij de opleiding wijsbegeerte en letteren volgde. Hij trad toe tot de maoïstische Gauche prolétarienne. Uit deze periode putte hij inspiratie voor zijn romans Phénomène Futur en Tigre en papier. Hij schreef als freelancejournalist voor de bladen Libération en Le Nouvel Observateur.

Zijn broer Jean Rolin is eveneens schrijver.

Olivier Rolin woont in Parijs en Bretagne.

In 1994 kreeg hij de Prix Femina voor Port-Soudan en in 2003 de Prix France Culture voor Tigre en papier. Un chasseur de lions stond in 2008 op de shortlists voor de Prix Goncourt, Prix Renaudot, Prix Medicis en de Prix de l'Académie française.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties