Boek
Nederlands

Koop nooit een rode jas : het beste van Nora Ephron

Nora Ephron (auteur), Sylvia Witteman (redacteur), Petra C. Van der Eerden (vertaler)
Bundel met o.a. de autobiografische roman ‘Hartzeer en maagzuur’, het filmscript van ‘When Harry met Sally’, en (persoonlijke) korte verhalen, blogs en essays over onder meer thema’s als stijl, cultuur, politiek, eten en vrouwenzaken.
Onderwerp
Ephron, Nora
Titel
Koop nooit een rode jas : het beste van Nora Ephron / Nora Ephron ; samengest. en ingeleid door Sylvia Witteman, ; vert. door Petra C. van der Eerden, Christine Elion, Caecile de Hoog ... [et.al]
Auteur
Nora Ephron
Redacteur
Sylvia Witteman
Vertaler
Petra C. Van der Eerden Christine Elion Caecile De Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The most of Nora Ephron
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Linda.boeken, 2014
566 p.
ISBN
9789038899176 (paperback)

Besprekingen

Keuze uit het werk van deze Amerikaanse schrijfster (1941-2012) die vooral bekend werd door haar ook in deze bundel opgenomen autobiografische roman ‘Hartzeer en maagzuur’ en door haar scenario’s voor filmklassiekers als ‘When Harry met Sally’, ‘Sleepless in Seattle’ en ‘You’ve got mail’. Deze bundel bevat naast haar roman en het script van ‘When Harry met Sally’ ook een groot aantal van haar korte verhalen, blogs en essays, waarin onder meer thema’s als stijl, cultuur, politiek, eten, vrouwenzaken en (fictieve) vrouwen als Lisbeth Salander (Millennium trilogie) aan de orde komen. Ook is een groot aantal persoonlijke verhalen opgenomen zoals ‘Mijn leven in maximaal 3500 woorden’, ‘Een paar opmerkingen over borsten’, ‘Het ouderschap in drie fasen’, ‘Oud zijn’, etc. Ephron schrijft goed, heeft kennis van zaken, een scherpe pen, relativeringsvermogen en veel gevoel voor humor. Dat alles maakt dit een boeiende en onderhoudende bundel. Met een voorwoord van samensteller Sylvia Witteman.

Over Nora Ephron

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Nora Ephron (New York, 19 mei 1941 – aldaar, 26 juni 2012) was een Amerikaans filmregisseur, filmproducent, scenarioschrijfster, auteur en journalist. Een van haar grootste successen was haar filmscenario voor de film When Harry Met Sally uit 1989. Hoewel ze voornamelijk bekend is als scenariste en regisseur, heeft Ephron ook romans, essays en toneelwerk geschreven.

Beginjaren (1941-1962)

Nora Ephron werd op 19 mei 1941 geboren in New York als de oudste dochter van Henry Ephron en Phoebe Ephron. Henry en Phoebe werkten veelal samen en schreven filmscenario's zoals There's No Business Like Showbusiness uit 1954 en Carousel uit 1956. Ze verhuisden naar Beverly Hills om dichter bij de filmindustrie te zijn en Nora bracht haar jeugd daar door. Het gezin werd geteisterd door de alcoholische problemen van Henry en Phoebe en Nora besloot haar omgeving te ontvluchten door te gaa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties