Boek
Nederlands

Reis naar het ongerijmde : roman

Een man is zo geobsedeerd door het dementeringsproces van zijn moeder dat ook zijn leven volkomen in het teken van die ziekte komt te staan.
Onderwerp
Dementie, Identiteit
Titel
Reis naar het ongerijmde : roman
Auteur
Michael Ignatieff
Vertaler
Eric Van Domburg Scipio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Scar tissue
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
221 p.
ISBN
9789464520323 (paperback)

Besprekingen

De eerste impuls om dit verhaal te vertellen was dat de zoon de herinnering aan zijn moeder, toen ze nog schilderde en bier dronk, wil redden van haar overlijden. Het verhaal gaat over haar geestelijke aftakeling, van nabij gezien, stap voor stap. Tegelijk is het een poging – Ignatieff (1947) is niet alleen schrijver, maar ook wetenschapper – de ziekte in een groter verband te vatten: hoe lang blijft iemand nog mens als hij zijn eigen herinneringen niet meer bezit? Wat als iemand, de moeder, haar lijden geen vorm kan geven, dwz. betekenis, wat iets anders is dan zin. Wat als het ‘ik’ verdwenen lijkt? Het zijn existentiële vragen die na de dood van zijn moeder destructieve krachten in de schrijver zelf losmaken. Zelfs dan bewaart Ignatieff een evenwicht tussen aandacht voor details en analytische bespiegeling. Daarin vertonen zijn reacties duidelijke verschillen met die van zijn broer, de hersenchirurg. En dan blijkt weer eens hoe veelzijdig het instrument van de literatuur kan zijn. D…Lees verder

Over Michael Ignatieff

CC BY 2.0 - Foto van/door Michael Ignatieff

Michael Grant graaf Ignatieff (Toronto, 12 mei 1947) is een Canadees publicist, politicus en hoogleraar internationale betrekkingen. Tussen 2008 en 2011 was hij de liberale oppositieleider in het Lagerhuis van Canada. Hij studeerde in Toronto, Oxford en aan Harvard.

Ignatieff, lid van de van oorsprong grafelijke familie Ignatiew, schreef jarenlang boeken en artikelen over mensenrechten en over militaire interventies. Hij publiceerde onder meer in The Observer, The New Yorker en The New York Times. Ook maakte hij documentaires voor de BBC. Van 2000 tot 2007 was hij hoofd van het Carr Center for Human Rights Policy aan de Harvard-universiteit.

Van 2008 tot 2011 was Ignatieff de leider van de Liberale Partij van Canada en daardoor ook leider van de officiële oppositie in het Canadese Lagerhuis. Hij volgde als zodanig Stéphane Dion op die werd gedwongen vervroegd af te treden als partijleider na een desastreuze verkiezingsuitslag …Lees verder op Wikipedia