Boek
Nederlands

Democratisering in België : een verhaal zonder einde

Mark Van den Wijngaert (redacteur), Karen Celis (auteur), Stijn Van de Perre (auteur)
Analyserende en historische artikelen over de definitie van democratie en het proces van democratisering in Belgie͏̈.
Titel
Democratisering in België : een verhaal zonder einde / red. Mark Van den Wijngaert ; bijdragen door Karen Celis, Stijn Van de Perre, Karel Veraghtert ... [et al.]
Redacteur
Mark Van den Wijngaert 1940-
Auteur
Karen Celis Stijn Van de Perre Karel Veraghtert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2007
191 p. : ill.
ISBN
9789002223297

Besprekingen

In dit boek staan de definitie van democratie en het proces van de democratisering in België centraal. Zeven wetenschappers verdiepen zich elk vanuit hun eigen discipline in dit proces. Zowel politieke, sociaaleconomische, culturele als filosofische benaderingen en visies komen aan bod. In die interdisciplinaire aanpak schuilt ongetwijfeld de meerwaarde van dit boek. Een eerste artikel van Mark Van den Wijngaert biedt een vlot historisch overzicht van de politieke democratisering. Daarna volgen geslaagde essays van onder meer Stijn Van de Perre over de democratisering van de cultuur in België en van Karen Celis over de moeilijke weg die vrouwen hebben moeten afleggen om hun plaats op te eisen binnen de democratie. Ten slotte formuleert Tim Heysse enkele gedachten over de kwetsbaarheid van de democratie, een thema dat een constante vormt in de hele bundel: democratie is onzeker, omdat ze nooit af is. Van dit moeilijke maar waardevolle proces, wordt hier een erg overzichtelijk, helder e…Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgische docent, emeritus hoogleraar en bekend royalty-watcher (koningshuisdeskundige).

Biografie

Van den Wijngaert studeerde wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven, waar hij eveneens zijn doctoraat aflegde in 1973. Van 1973 tot 1979 doceert hij aan de Vlaamse Economische Hogeschool te Schaarbeek. Hij was ook verbonden aan de KU Brussel, HU Brussel en UFSAL.

Met zijn doctoraatsverhandeling werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Publicaties (selectie)

Persoonlijk

  • O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. (1996)
  • Een koningsdrama: de biografie van Leopold III (2001)
  • België zonder koning: 1940-19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties