Boek
Nederlands

Het grote voorleesboek

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Verzamelbundel met verhalen, deels op rijm, over Pietertje Pet, Liselotje, het telkonijn Kareltje, de ettertjes en het Mannenkoor. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Het grote voorleesboek
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Dagmar Stam Marijke Duffhauss
Taal
Nederlands
Editie
Herziene editie
Uitgever
[Amsterdam]: Van Holkema & Warendorf, 2022
126 p. : ill.
ISBN
9789000380459 (hardback)

Besprekingen

Voor dit 'grote voorleesboek' bloemleesden Marianne Busser en Ron Schröder allerlei versjes en verhalen uit hun andere boeken. Daarbij keren verschillende figuurtjes regelmatig terug, want kleine kinderen zijn nu eenmaal dol op herhaling. Zo zijn er meerdere versjes over de twee stoute eendjes, Liselotje, de ondeugende Pietertje Pet, Kaboutertje Jan en Knorrepotje. Dat alles wordt afgewisseld met verhaaltjes over de drie kleine jongetjes, het mannenkoor, Koen en Lot, en de ettertjes Flop en Fladdertje. De figuren maken van alles mee: ze gaan kamperen of logeren, lopen weg of ruimen op, willen geld verdienen of schoonmaken, en zijn jarig of ziek. Ieder verhaaltje of gedichtje is herkenbaar voor jonge kinderen.

De thema's sluiten dan wel nauw aan bij de leefwereld van kinderen vanaf vier jaar, maar dat geldt niet voor het concept van dit boek. Om een verhaal echt te kunnen volgen heeft de doorsneekleuter immers een tekst nodig die volledig ondersteund is door prenten. Tekst en il…Lees verder
Pietertje Pet, de ettertjes, Liselotje, Kareltje het telkonijn en het mannenkoor. Alle dagelijkse dingen komen voorbij: spelen, huilen, oma's en opa's, tellen, logeren, vrienden maken en leren strikken. En dan liefst ook nog met een rebelse blik en een wat dwarse houding. De verhaalteksten zijn geschreven vanuit de belevingswereld van jonge kinderen en zitten vol humor en gevoel. De versjes, geschreven in een passend metrum, zijn een feest om heel vaak voor te lezen. De vaak humoristische prenten, in zwarte lijnen en ingekleurd met ecoline, zijn kwistig door het boek gestrooid. Stevig, bijna vierkant voorleesboek*. Met index en informatie over auteurs. Zoveelste aanrader uit de toverhoed van deze bekende veelschrijvers. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.

Suggesties