Boek
Nederlands

Gesprek in een parkje

Marguerite Duras (auteur), Kiki Coumans (vertaler)
Tussen een jong dienstmeisje en een eenvoudige handelsreiziger, die elkaar toevallig in een parkje ontmoeten, ontstaat een gesprek over wat ze van het leven verwachten.
Titel
Gesprek in een parkje
Auteur
Marguerite Duras
Vertaler
Kiki Coumans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le square
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, © 2016
94 p.
ISBN
9789078627272 (paperback)

Besprekingen

Aan het einde van een voorjaarsmiddag vindt in een parkje een toevallige ontmoeting plaats tussen een twintigjarig dienstmeisje en een eenvoudige handelsreiziger van middelbare leeftijd. In de loop van het gesprek tussen deze twee naamloze, onaanzienlijke personages blijkt de jonge vrouw te wachten op een gelukkiger leven, waarin zij getrouwd zal zijn. Het bestaan van de ontheemde man is gekleurd door wanhoop en illusieloosheid. Daarin berust hij, terwijl het meisje gelooft aan het lot te kunnen ontsnappen. In hun conversatie houden beiden zich groot, maar hun taal, en daarmee hun contact, verwaait. De jonge vrouw is in haar wachten verwant aan personages uit werk van Beckett, in zijn overtolligheid lijkt de man afkomstig uit een roman van Toergenjev. De vermaarde, aan de nouveau roman gerelateerde Franse auteur en scenariste (1914-1996) bewerkte haar novelle (1955), die uit intense dialogen bestaat, tot een toneelstuk (1956). In 1985 verscheen van dat toneelstuk een goede Nederlandse…Lees verder

Over Marguerite Duras

Marguerite Duras, pseudoniem van Marguerite Donnadieu (Gia Định – Unie van Indochina, 4 april 1914 – Parijs, 3 maart 1996) was een Franse auteur, filmregisseur en feministe. Zij was een enfant terrible uit de Franse literatuur en heeft op zijn zachtst gezegd een bewogen leven gehad. In 1984 ontving Duras de Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs, voor haar roman L'Amant.

Biografie

Ze is geboren en groeide op in Gia Định, dicht bij Saigon (thans Ho Chi Minhstad), in de toenmalige Unie van Indochina, thans Vietnam, waar haar moeder werkte en zij op internaat zat.

Ze studeerde in Parijs aan de Sorbonne en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet.

Een groot deel van haar werk is (semi)autobiografisch, ze kreeg ook grote belangstelling voor de film en schreef tot aan haar dood afwisselend romans en filmscenario's. Hoofdthema's in haar werk zijn altijd liefde en dood. Een deel …Lees verder op Wikipedia

Suggesties