Boek
Nederlands

Wachter op de morgen

+1
Wachter op de morgen
×
Wachter op de morgen Wachter op de morgen

Wachter op de morgen

Genre:

Wachter op de morgen van Machteld Siegmann is een ontroerende roman over verbroken familiebanden en de hoop op verzoening. Omdat er een vrachtwagen zijn huis is in gereden, logeert de tweeënzeventigjarige Tak een tijdje bij Aria, zijn kleindochter. Aria is een jonge, alleenstaande kunstenares, ze woont in de stad en is acht maanden zwanger. Eerder dan verwacht, vlak voor kerst, beginne

Titel
Wachter op de morgen
Auteur
Machteld Siegmann
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
213 p.
ISBN
9789026351938 (paperback)

Besprekingen

Bedachtzame, liefdevolle roman van een eigenzinnig talent

Machteld Siegmann (1972) won in 2020 met De kaalvreter de Bronzen Uil, de Belgische literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman. De jury roemde de 'eigen stem en kleur' van haar proza. Die stem valt ook op in haar tweede roman, Wachter op de morgen. Het begint al bij de opmerkelijke vorm: het boek bestaat volledig uit een monoloog van de hoofdpersoon Tak. Deze 72-jarige man trekt eind jaren negentig tijdelijk bij zijn kleindochter in. Een vrachtwagen is namelijk in zijn huis gereden. Als zijn kleindochter gaat bevallen, moet Tak wederom uitwijken. Hij gaat naar de onderbuurman en vertelt hem zijn levensverhaal: onder meer over hoe hij in de oorlog naar Berlijn werd gestuurd voor dwangarbeid, en over hoe hij er als protestant in de jaren zestig niet in slaagde een goede band met zijn vrijgevochten dochter op te bouwen. Een wonderlijke, bedachtzame roman - liefdevol, ook - waarin grote thema's de revue passeren. Siegmann vaart als auteur haar eigen koers, onverstoorbaa…Lees verder

Wachter op de morgen ****

Eerste zin. Mag ik hier echt een tijdje blijven?

 

 

Nadat een vrachtwagen het huis van de 72-jarige Tak is binnengereden, ziet hij zich genoodzaakt bij zijn hoogzwangere kleindochter Aria in te gaan wonen, ook al kent hij haar amper. Tussen hem en Aria’s moeder Marina heeft het immers nooit geboterd. Hij maakte de oorlog mee, werd opgeroepen om in een Berlijnse wapenfabriek te werken en hield er nadien een strikte en door zijn opvoeding ook protestantse ethiek op na, terwijl Marina volwassen werd in de jaren zestig en een dochter wilde maar geen man, wat voor haar vader gelijkstond aan vloeken in de kerk. Volgens zijn vrouw Chrissie had Tak zijn dochter het huis uit gejaagd en zichzelf daarmee in het verdriet gestort. Is het dat allemaal wel waard geweest, dat is wat Tak zich afvraagt wanneer Aria niet lang voor kerst haar weeën voelt opkomen en hij een verdieping lager de goede afloop van de bevalling afwacht. Terwijl buurman Filip de kerstboom optuigt, vertelt Tak zijn levensverhaal.

Machteld Siegmann won in 2020…Lees verder

Over Machteld Siegmann

Machteld Siegmann (Krimpen aan den IJssel, 1972) is een Nederlandse romanschrijver.

Loopbaan

Na haar studie Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werkzaam te zijn geweest als redacteur bij diverse uitgeverijen, debuteerde Siegmann in 2019 met de roman De kaalvreter bij uitgeverij Ambo❘Anthos. Deze werd voor diverse literaire prijzen genomineerd en bekroond, waaronder De Bronzen Uil 2020 voor het beste Nederlandstalige debuut van het voorgaande jaar. In 2022 kwam haar tweede roman uit, Wachter op de morgen.

Thematisch

Siegmann schrijft over het menselijk tekort, hoe daden in het verleden het heden kunnen bepalen en het (on)vermogen de vergissingen en fouten te herstellen. Ze gebruikt in haar werk regelmatig verwijzingen naar bijbelverhalen en bijbelse taal.

Persoonlijk

Siegmann is getrouwd, heeft drie kinder…Lees verder op Wikipedia