Boek
Nederlands

De groef : een wandeling

Maartje Wortel (auteur)

De groef : een wandeling

In de reeks:
Jarenlang loopt de auteur dagelijks met een vriendin in het Oosterpark in Amsterdam, als die verhuist, verliest ze haar houvast en moet ze op zoek naar een nieuw ritme en levensvulling.
Titel
De groef : een wandeling
Auteur
Maartje Wortel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2021
70 p. : ill.
ISBN
9789028211117 (paperback)

Besprekingen

Jarenlang loopt auteur Maartje Wortel (1982) dagelijks met haar vriendin Nina Weijers door het Oosterpark in Amsterdam. Nina bepaalt de looprichting, Maartje praat. Tijdens het lopen raak je veel uit je lichaam kwijt dat eruit moet en loop je de verveling eruit. Je onrust wordt minder. Tijdens haar jeugd maakte ze met haar ouders lange tochten in Schotland in de natuur en werd gek van het ongemak. Nu kregen haar dagen door het lopen een ritme. Als Nina naar Almere gaat verhuizen met een vriend, De Koning, verliest Maartje haar hele houvast en moet ze op zoek naar een nieuw ritme en levensvulling. In directe taal, zonder opsmuk en details, filosofisch getint, beschrijft ze haar gevoelens over vriendschap en verlies en de zin van haar leven. Voorin is een speelse plattegrond van het Oosterpark afgedrukt. Deeltje in zakformaat, verschenen in de serie met literaire wandelingen 'Van Oorschot terloops'.

Over Maartje Wortel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Maartje Wortel (Eemnes, 26 oktober 1982) is een Nederlandse schrijfster.

Na de middelbare school 'Laar en Berg' in Laren bezocht ze korte tijd de Academie voor Journalistiek in Tilburg. In het eropvolgende schooljaar volgde ze de opleiding Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Ze publiceerde korte verhalen in de literaire tijdschriften Passionate Magazine, De Brakke Hond en De Gids. Haar columns verschenen in NRC Next en Trouw. Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis bij De Bezige Bij. In 2011 verscheen haar eerste roman Half Mens, waarvoor zij genomineerd werd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Onderwerp van Half mens is een Amerikaanse taxichauffeur die een Nederlands meisje aanrijdt. Inspiratiebron voor het boek was een artikel over de psychische stoornis BIID (Body Integrity Identity Disorder). In 2014 verscheen eveneens bij de Bezige Bij het goed ontha…Lees verder op Wikipedia