Boek
Nederlands

De dochter van de dierenarts

Maarten Jagermeester (auteur), Tom Goovaerts (illustrator)
+1
De dochter van de dierenarts
×
De dochter van de dierenarts De dochter van de dierenarts
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jasmine, dochter van een dierenarts, krijgt ruzie met Veroniek, omdat de vader van Veroniek dieren mishandelt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De dochter van de dierenarts
Auteur
Maarten Jagermeester
Illustrator
Tom Goovaerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2001
109 p. : ill.
ISBN
90-02-21092-2

Besprekingen

Maarten Jagermeester is dierenarts en schrijft een dierenrubriek ('Dierendokter Maarten') voor een jeugdblad. Dit verhaal is doorweven met interessante wetenswaardigheden over dierenverzorging en diergeneeskunde.

Jasmine is niet weg te slaan uit de praktijk van haar vader dierenarts. Ze is een welkome en toegewijde hulp en zit op school vaak te tobben over de gezondheid van de patiëntjes. De juf heeft daar meestal begrip voor. Ook Jasmines vriendinnen houden van dieren en haten mensen die ze slecht behandelen. Zoals meneer Wagemans, die zijn honden en koeien mishandelt en de dierenarts niet wil betalen. Zijn dochter Veronik zoekt ruzie met Jasmine. Maar deze zwart-witte situatie wordt gaandeweg genuanceerd. Verder is er Mevrouw Dingemans, een kranige, motorrijdende, oude dame, wier hond sterft.

Het verhaal is afwisselend. De schrijfstijl is geestig, licht en de beschreven gedachten zijn vaak grappig. De personages hebben elk een eigen kijk op de situaties. Jasmines z…Lees verder
In dit verhaal staat tegenover de dierenarts een man die zijn dieren slecht behandelt. Die tegenstelling leidt tot ruzie tussen de dochters van de twee mannen. Het thema: 'Wie slecht is voor dieren, gaat ook niet goed met mensen om', komt in dit verhaal duidelijk naar voren. Ook de tegenhanger: 'Wie goed met dieren omgaat, weet ook wel bij mensen de juiste toon te treffen', wordt in dit verhaal zichtbaar: een bejaarde dame die zielsveel van dieren houdt, zelfs van de bedreigde katten op de begraafplaats, wordt draagster van deze gedachte. Het dubbelthema wordt niet absoluut neergezet. Door een bedreigende situatie van de dochter komt de dierenhater tot bezinning. Niet verwerkt leed heeft tot wreedheid tegenover dieren geleid. Het verhaal is met kennis van zaken geschreven. De schrijver is dierenarts en dat is te merken. Levensechte situaties in de praktijkkamer en in de stallen worden duidelijk en boeiend beschreven. De tekst is goed te begrijpen door de heldere stijl. Voor jonge dier…Lees verder

Over Maarten Jagermeester

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Maarten Jagermeester (Herentals, 2 augustus 1951), een pseudoniem van Frans Van Tendeloo, is een Vlaams schrijver en dierenarts.

Maarten is opgegroeid op een boerderij en omdat hij zoveel van dieren hield, is hij dierenarts geworden. Het schrijven was eerst een hobby, maar ondertussen heeft hij toch al meer dan twintig boeken neergepend. Jagermeester (een afleiding van de bessenlikeur Jägermeister) had ook jarenlang een vaste rubriek in het hondentijdschrift Woef.

Zijn boeken gaan steeds over het welzijn van dieren. Zijn inspiratie haalt hij telkens uit voorvallen die in zijn praktijk gebeuren. Jagermeesters boeken bevatten veel afwisseling; telkens weet hij de dieren en hun gewoontes zeer treffend en in een jeugdige taal in beeld te brengen. De auteur vindt humor in zijn werk erg belangrijk. Toch schrikt hij er niet voor terug om ook ernstigere thema's - zoals proeven op dieren - in zijn werk aan bod te laten komen. Tot 2012 schreef hij vooral …Lees verder op Wikipedia