Boek
Nederlands

Kunnen heksen heksen ?

Kathleen Vereecken (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei wetenswaardigheden over sprookjesheksen en echte heksen, voorzien van enge zwartwittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Kunnen heksen heksen ? / Kathleen Vereecken ; met tek. van Sylvia Weve
Auteur
Kathleen Vereecken
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
104 p. : ill.
ISBN
90-451-0271-4

Besprekingen

Het fenomeen heksen blijkt een schier onuitputtelijke inspiratiebron voor geslaagde en minder geslaagde boeken te zijn. Kathleen Vereecken schreef er een informatief jeugdboek over dit onderwerp. In 14 hoofdstukjes schetst ze de geschiedenis van de hekserij in Europa, van de Grieken en de Romeinen tot de moderne witte heksen.

Uitgangspunt van haar betoog vormt het stereotiepe beeld dat kinderen over heksen hebben, een beeld dat mede bepaald werd door het populaire grimmse sprookje van 'Hansje en Grietje'. In het derde hoofdstuk 'Betoverende ogen' wordt dit iconografisch beeld punt voor punt ontkracht. Puntmutsen werden door zowat alle vrouwen in de 16e eeuw gedragen. Bezemstelen waren eeuwenlang een gewoon gebruiksvoorwerp in elk huis. De meeste oude mensen hadden een ingevallen mond en bruinige tanden omdat er nog geen tandartsen waren. Er waren evenmin kappers die piekerig haar behandelen, of schoonheidsspecialisten die wratjes wegnamen. Ik mis een even helder hoofdstukje waa…Lees verder
In veertien hoofdstukken worden heksen uit (al dan niet klassieke) verhalen, historische heksen, moderne heksen en verschillende zaken die met hekserij te maken hebben (zoals heksendieren, de duivel en halloween), behandeld. De zwartwitillustraties van Sylvia Weve, zowel de paginagrote (dertien) als de vignetten, zijn erg goed (lees: erg eng). De tekst leest vlot. Kortom een aardig, zeer informatief boek over heksen, dat de lezer bijna volledig informeert over dit onderwerp. Wel wordt een hoofdstuk over heksen in films en in (kinder)boeken gemist. Desondanks is dit boek een aanrader. Kathleen Vereecken schreef eerder twee kinderboeken, Kleine Cecilia en Wreed Schoon. Met register. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven

Omdat Nederlands en Engels haar lievelingsvakken waren op school, volgde ze een lerarenopleiding. Er was geen werk in het onderwijs, dus ging ze kantoorwerk doen. Dat deed ze jarenlang, tot haar eerste boeken uitgegeven werden. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de barre leefomstandigheden van een 19de-eeuws ar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties