Boek
Nederlands

Rouwwerk : liefde, verlies en verder leven

Julia Samuel (auteur)

Rouwwerk : liefde, verlies en verder leven

Ervaringen van een psychotherapeute die mensen begeleidt die rouwen om de dood van een geliefde.
Onderwerp
Rouwproces
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
Rouwwerk : liefde, verlies en verder leven
Auteur
Julia Samuel 1959-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Grief works : stories of life, death and surviving
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2017
319 p.
ISBN
9789460036552 (paperback)

Besprekingen

De auteur is al 25 jaar hulpverleenster-psychotherapeute voor mensen die een geliefde hebben verloren en het daarna niet lijken te redden. Aan de hand van voorbeeldverhalen, die geënt zijn op haar ontmoetingen met haar cliènten, vertelt zij over haar ervaringen. Onder meer over de uitingen, het verdriet, het hopeloos verloren lopen en de verwerking van rouwgevoelens. Zij gaat heel diep in op hetgeen deze mensen haar vertellen, denkt en voelt oprecht met hen mee. Wat vooral opvalt in deze verhalen is hoe deze psychotherapeute dikwijls bijna overgevoelig meeleeft met haar cliènten. En hoe ze zelf ook blíjft doordenken over de dood. In een apart hoofdstuk probeert zij de omgeving van een rouwende – familie, vrienden en kennissen – aan te geven hoe die werkelijk troost kunnen bieden. Aan het einde van het boek schrijft de auteur nog een historisch getint hoofdstuk over de omgang met de dood. Na een dankwoord, ook aan haar cliènten, volgen zestien pagina's met bronvermeldingen.

Over Julia Samuel

Julia Elisabeth Samuël (Paterswolde, 20 juli 1959) is een Nederlandse oud-televisie- en radiopresentatrice. Ze werkt sinds 2006 voornamelijk voor de Drive Against Malaria ter bestrijding en preventie van malaria, door samen met oprichter David Robertson in met name Afrika geïmpregneerde muskietennetten te verspreiden. Daarnaast zorgen zij voor diagnose en medicatie.

Samuël werd in 2008 samen met Robertson uitgenodigd door de Royal Geographical Society in London om een lezing te geven over haar werk in Afrika. In 2010 is Samuël gestart met haar studie Tropical Medicine and Infectious Diseases. In 2013 zijn Samuël en een Britse collega enige tijd gegijzeld geweest in de Centraal Afrikaanse Republiek door een groep Seleka rebellen. Ze werden 200 kilometer voor de grens met Kameroen overvallen. Uiteindelijk zijn ze ontsnapt dankzij een van de gijzelnemers.

Mediacarrière

Lees verder op Wikipedia