Boek
Nederlands

Is dit wat?

Jerry Seinfeld (auteur)
Gebundelde humoristische teksten van de Amerikaanse stand-upcomedian Jerry Seinfeld (1954).
Titel
Is dit wat?
Auteur
Jerry Seinfeld
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Is this anything?
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2020
476 p. : ill.
ISBN
9789000374625 (paperback)

Besprekingen

Veel mensen kennen Jerry Seinfeld vooral als hoofdpersoon in de naar hem genoemde sitcom, maar dat was slechts een negen jaar durend uitstapje in zijn inmiddels vijf decennia omspannende carrière. Seinfeld (1954) is eerst en vooral een stand up comedian, een theaterman. In dit boek blikt hij op een bijzondere manier terug op zijn leven en werk. Zelf noemt hij het een impressionistische biografie aan de hand van vijf decennia aan grappen. Na een summiere inleiding per decennium volgt steeds een uitgebreide bloemlezing van de grappen die hij in die periode maakte. Ze geven een mooi beeld van wie hij in die tijd was, wat er speelde in de wereld en wat hem bezighield. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, je kunt het zo gek niet bedenken of hij had er wel een grap over. Een bijna 500 pagina's dikke bundel teksten waar veel om valt te lachen.

Over Jerry Seinfeld

CC BY 2.0 - Foto van/door David Shankbone

Jerome (Jerry) Seinfeld (Brooklyn (New York), 29 april 1954) is een Amerikaans acteur, schrijver en stand-upcomedian. Zijn vader, Kálmán Seinfeld (1918–1985), was van Hongaars-Joodse afkomst en zijn moeder, Betty (meisjesnaam Hosni; 1917–2014), en haar ouders Selim and Salha Hosni, waren Sefardische Joden die in 1909 vanuit Aleppo, Syrië naar de Verenigde Staten emigreerden.

Direct na zijn opleiding aan het Queens College probeerde Seinfeld een open podium uit en pionierde daarmee als stand-upcomedian.

In mei 1981 trad hij een paar keer met succes op in Johnny Carsons Tonight Show. Hij werd al snel een graag geziene gast in verschillende vergelijkbare televisieprogramma's waaronder dat van David Letterman.

Seinfeld

In 1989 maakte Seinfeld samen met Larry David de eerste afleveringen van The Seinfeld Chronicles voor de omroep NBC. Later werd de naam van het programma kortweg Seinfeld. Het pr…Lees verder op Wikipedia