Boek
Nederlands

In naam van alle kinderen

Jeanne Devos (auteur), Greet Van Thienen (auteur)
Autobiografie van een Vlaamse missiezuster, die als mensenrechtenactiviste in India zich onder meer inzet voor de rechten van dienstmeisjes.
Titel
In naam van alle kinderen
Auteur
Jeanne Devos Greet Van Thienen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
179 p. : ill.
ISBN
90-209-6776-2

Besprekingen

Na haar postulaat in het klooster van De Jacht in Heverlee vertrekt Jeanne Devos, zowat 28 jaar oud, naar India om er, in de geest van die tijd, "de blijde boodschap te verkondigen aan de armen". Veertig jaar later is zij daar nog altijd werkzaam, even onvermoeibaar als toen, alleen hebben de jaren het inzicht aangescherpt in wat écht nodig is voor deze armen. Aanvankelijk was haar een bescheiden taak toebemeten in het onderwijs aan dove meisjes, maar al gauw kreeg ze de opdracht om een studentenbeweging op te starten. Toen de beweging goed en wel op dreef was, leidden de contacten die daarmee gepaard gingen haar binnen in het problematische wereldje van de dienstmeisjes, die in India meestendeels niet méér zijn dan huisslavinnen, gebruiksvoorwerpen zeg maar. Voor dat soort meisjes 'iets doen', wordt Jeannes finale uitdaging. Met grenzeloze energie maakt zij zich hun problemen eigen en broedt zij op almaar nieuwe wegen om de wijdverbreide wantoestanden het hoofd te bieden. Daaruit ont…Lees verder
De Belgische Jeanne Devos (missiezuster van het Onbevlekt Hart van Maria) werkt al veertig jaar in India, onvermoeibaar strijdend voor de rechten van de dienstmeisjes. De National Domestic Workers Movement is een grote strijdbeweging geworden, die echter nog heel wat werk voor de boeg heeft. Uit dit levensverhaal, deels door haarzelf en deels door journaliste Greet Van Thienen geschreven, treedt een liefdevolle, maar tegelijk daadkrachtige vrouw naar voren met een in aanvang strikt religieus ideaal, dat in de confrontatie met de barre realiteit stilaan zijn ware bedding vindt. Jeanne voelt zich dan ook 'thuisgekomen'. Van zulk 'thuiskomen' is dit eenvoudig, maar treffend relaas de mooie weerspiegeling. Haar levensverhaal wordt afgewisseld met reportages over haar werk en het huidige India, en katernen met oude en actuele zwart-witfoto's. Mooi en ruim vormgegeven.

Over Jeanne Devos

Jeanne Devos kan verwijzen naar:

  • Jeanne Devos (fotograaf)
  • Jeanne Devos (zuster)


Lees verder op Wikipedia