Boek
Nederlands

Vriendinnen door dik en dun

+1
Vriendinnen door dik en dun
×
Vriendinnen door dik en dun Vriendinnen door dik en dun

Vriendinnen door dik en dun

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Titel
Vriendinnen door dik en dun
Auteur
Jacqueline Wilson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Girls under pressure
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008
222 p.
ISBN
9789026123542

Besprekingen

Ellen voelt zich te dik. Haar twee beste vriendinnen, Maud en Nancy, zijn knappe, magere meisjes met mooi haar, die veel aandacht krijgen van de jongens. Ellen voelt er zich maar een grijze muis bij. Wanneer ze met zijn drieën op cadeautjesjacht gaan in het winkelcentrum ? Kerstmis komt gauw dichterbij ? vindt daar een modellencasting plaats voor het populaire meisjestijdschrift 'Spicy'. Maud en Nancy willen meteen meedoen, en Ellen wordt tegen wil en dank meegesleurd. Ze voelt zich niet op haar plaats tussen al die mooie magere meisjes, en wanneer één meisje haar dik noemt, vlucht ze weg naar de toiletten. Haar vriendinnen snappen er niks van. Ellen probeert zich te herpakken, maar dan wordt Nancy gevraagd voor een echte modellenfotoshoot, en krijgt Maud weeral een knappe vrijer te pakken.
Het zelfvertrouwen van Ellen verdwijnt als sneeuw voor de zon, en ze besluit op een drastisch dieet te gaan. Ze weigert nog iets te eten en gaat sporten. Haar omgeving heeft eerst niks in de gat…Lees verder
In dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Vriendinnen verliefd' (2007)* tobt Ellen (ik-figuur) nog steeds met haar gewicht: wat anderen rond noemen, vindt zij geweldig dik. En omdat haar beide vriendinnen mooi slank zijn en in alles succes lijken te hebben, wordt eten een obsessie. Ze valt af, maar haar gedrag neigt naar anorexia. Met veel relativerende humor wordt dit voor de leeftijdsgroep herkenbare probleem uitgewerkt. De auteur waakt voor oppervlakkigheid, maar zet het onderwerp ook niet te zwaar aan. Hopelijk draagt het verhaal bij aan het voorkomen van dit soort obsessief gedrag bij veel jonge meisjes. Vanaf ca.12 jaar.

Vriendinnen door dik en dun

Zoals de titel al laat uitschijnen een echt meisjesboek. De schrijfster is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Dit boek is het tweede in een reeks over dezelfde drie meisjes. Ze heeft trouwens meer dan zeventig boeken op haar actief en won in Groot-Brittannië verschillende prijzen voor haar jeugdboeken. In dit boek is het hoofdthema uiterlijk, heel belangrijk als je veertien bent! De hoofdpersoon is Ellen, een artistiek begaafde krullebol. Haar moeder is overleden, vader hertrouwd en ze heeft een klein halfbroertje. Maud is nummer twee van het gezelschap, zij is erg knap maar ze heeft een enorme trut van een moeder en een zusje dat thuis alle aandacht krijgt. Nadine kleedt zich gothic en ze is heel slank. Misschien kan ze wel fotomodel worden? Ellen vindt opeens van zichzelf dat ze vreselijk dik is en begint prompt te diëten. Met vallen en opstaan, tot ze het idee krijgt dat ze ook wel weer alles kan uitkotsen als ze zich toch eens heeft laten gaan. Op school is er een meisje met …Lees verder

Over Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson (Bath, 17 december 1945) is een Engels schrijfster van detectives en vooral ook kinder- en jeugdboeken.

Leven en werk

Wilson werd geboren als dochter van een ambtenaar en een moeder die in antiek handelde. Ze bezocht een meisjesschool maar verliet die al op haar zestiende en begon al vroeg met schrijven.

Wilson trouwde op haar negentiende met een politieman en kreeg één dochter. Sinds de successen van haar boeken woont ze nu in een kapitale villa in Kingston aan de Theems, waar ze onder meer een bibliotheek van 15.000 door haarzelf verzamelde boeken heeft ingericht.

Wilson heeft een opvallend realistische stijl van schrijven en met name in haar kinder- en jeugdboeken behandelt ze tal van precaire onderwerpen zoals seksueel misbruik, pesten, adoptie, scheiding, psychiatrische stoornissen, enzovoort. Veel van haar boeken zijn geschreven in de ik-vorm. Het bekendst is misschien wel haar Tracy Bea…Lees verder op Wikipedia