(Knap anders!)

Holly Smale (auteur), Suzanne Braam (vertaler)
+1
(Knap anders!)
×
(Knap anders!) (Knap anders!)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Wanneer de suffe Harriet Manners ontdekt wordt door een modellenscout, grijpt ze deze kans met beide handen aan. Maar ook als model is Harriet niet geliefd: ze steelt de droom van haar beste vriendin, prikkelt de woede van haar aartsvijandin en liegt tegen haar geliefden.
Onderwerp
Jezelf zijn, Mode
Titel
(Knap anders!)
Auteur
Holly Smale
Vertaler
Suzanne Braam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Geek girl
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
304 p.
ISBN
9789025752897 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Geek Girl is het debuut van Holly Smale. Het verhaal is geïnspireerd op Smales eigen leven, zo blijkt uit het stukje informatie over de auteur achteraan in het boek. In Geek Girl is Harriet Manners aan het woord, een echte geek die allerlei weetjes vertelt, goed oplet en altijd hoge punten behaalt. Net daarom wordt ze ook gepest en gehaat door zowat iedereen bij haar op school, behalve door haar beste en enige vriendin Nat. Op een dag wordt Harriet heel onverwacht opgemerkt door een scout van een wereldberoemd modellenbureau. Dat is Harriets kans om, zoals ze het zelf zegt, een metamorfose te ondergaan.
Het boek begint origineel met een stukje uit het woordenboek waarin het woord ‘geek’ verklaard wordt. Al vanaf het eerste hoofdstuk is het erg duidelijk dat Harriet aan die beschrijving voldoet. Haar verhaal is doorspekt met weetjes en opmerkingen die alleen een echte geek zou maken. Ook maakt Harriet verschillende lijstjes en gestructureerde opsommingen. Ze …Lees verder
Harriet (15, ik-figuur) is irritant slim, onhandig op sociaal gebied, en niet geliefd bij haar klasgenoten. Als ze tot haar verbazing ontdekt wordt door een scout van een modellenbureau, ziet ze dat als een kans om zichzelf een nieuw imago aan te meten en populair te worden. Haar beste vriendin Nat droomt ervan om model te zijn, en om haar niet te kwetsen besluit Harriet alles voor haar te verzwijgen. Maar dat is natuurlijk niet zo’n goed idee. Harriets eerste wankele stappen op het gebied van modellenwerk zijn humoristisch beschreven, en ook haar nerdy karakter komt goed uit de verf. De personages zijn allemaal behoorlijk vet aangezet, zoals de over-the-top modellenscout, Harriets kinderlijke vader en haar nerdy stalker Toby, maar dat is misschien juist de charme van het boek. Verder is het een vrij oppervlakkig verhaal dat geheel volgens de lijn der verwachting verloopt. De debuterende auteur werkte vroeger zelf ook als model. Een luchtige chicklit voor meiden vanaf ca. 12 jaar.

Geek Girl

Volgens Wikipedia staat het woord 'geek' voor iemand die gepassioneerd is door techniek en wetenschap. 'Geek' wordt in dit boek echter gedefinieerd als een niet-modieus, of sociaal onbeholpen persoon. Voor de vijftienjarige Harriet Manners lijken beide betekenissen echter van toepassing. Met verwondering staart ze dan ook naar het woord 'geek' dat op haar schooltas is verschenen Ze zit met haar neus voortdurend in de boeken en kijkt graag naar een documentaire over bijvoorbeeld bultrugwalvissen; daarin verschilt ze nogal van haar klasgenoten. Het contact met haar enige echte vriendin Nat voelt ze verwateren nu Nat almaar meer aangetrokken wordt tot winkelen en mode. Om haar vriendin een plezier te doen gaat ze tegen haar zin mee naar 'the clothes show live', waar die dag agenten van modellenbureaus zullen rondlopen om nieuwe meisjes te spotten. Achternagezeten door haar persoonlijke stalker 'Toby' die haar steeds volgt én aartsvijand Alexa maakt Harriet kennis met de wereld van het…Lees verder