Boek
Nederlands

Strepen aan de hemel : en andere oorlogsherinneringen

G.L. Durlacher (auteur), Arnon Grunberg (inleider)

Strepen aan de hemel : en andere oorlogsherinneringen

Vier verhalen waarin de schrijver vertelt hoe hij als joodse jongen in de jaren '30 in Nederland komt, in 1942 wordt gearresteerd en tenslotte als enige van zijn familie Auschwitz overleeft.
Titel
Strepen aan de hemel : en andere oorlogsherinneringen
Auteur
G.L. Durlacher
Inleider
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Andere uitgaves
326 p.
ISBN
9789021429489 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Geen taal in de hel

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding bespreekt Onno Blom literaire boeken die het beeld van de Duitse bezetting in Nederland hebben bepaald. Vandaag het laatste: Strepen aan de hemel van G.L. Durlacher.

Toen G.L. Durlacher na veertig jaar over de oorlog begon te schrijven, kon hij niet meer stoppen.

Veertig jaar zweeg G.L. Durlacher over wat hem tijdens de oorlog was overkomen. Hij kon niet spreken over hoe hij op 2 oktober 1942 als 13-jarig Joods jongetje met zijn ouders was opgepakt, op 18 januari 1944 uit Westerbork naar Theresienstadt was gestuurd en op 16 mei 1944 op transport naar Auschwitz-Birkenau ging.

Door dokter Joseph Mengele werd hij in het vernietigingskamp met enkele tientallen andere jongens geselecteerd uit het Familienlager om te werk te worden gesteld. Gerard Durlacher overleefde Auschwitz, als door een wonder. Uitgeteerd door de honger, uitgeput door het zware werk en doodziek werd hij eerst gered door een naamloze Hongaarse arts en daarna bevrijd door de Russen. In de zomer van 1945 keerde hij op kapotte, opgezwollen voeten terug naar Nederland. Daar ontdekte hij dat zijn ouders waren gestorven.

Durlacher zweeg.

Wat hij had meegemaa…Lees verder

Keuze uit het oeuvre van de auteur (1928-1996), dat bestaat uit vijf bundels met autobiografische verhalen over zijn ervaringen als Joodse jongen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland, in Nederland waar hij als achtjarige jongen met zijn familie heenvluchtte en in de concentratiekampen die hij als enige van zijn familie overleefde. Bevat alle verhalen uit de eerder afzonderlijk verschenen bundels ‘Strepen aan de hemel’, ‘Drenkeling’ en ‘Quarantaine’. Uit de bundel ‘Niet verstaan’ is het titelverhaal opgenomen, dat fragmentarisch, met als rode draad de taal, zijn ervaringen beschrijft in Nederland, Westerbork, Theresienstad en andere concentratiekampen, de weken na de bevrijding door de Russen en, bijna een halve eeuw later, een lezing die hij in zijn geboorteplaats Baden Baden houdt. Krachtig en erg mooi proza geschreven verhalen waarin de auteur op sobere, haarscherpe wijze zijn herinneringen aan deze verschrikkelijke tijd verwoordt. Soms bijna onderkoeld geschreve…Lees verder

Over G.L. Durlacher

CC BY 3.0 - Foto van/door Anneke Dammers

Gerhard Leopold Durlacher (Baden-Baden, 10 juli 1928 – Haarlem, 2 juli 1996) was een Nederlandse schrijver en socioloog.

Levensloop

Durlacher werd geboren in een liberaal-joods gezin in Duitsland. In 1937 vestigde hij zich met zijn ouders in Rotterdam, nadat zij waren gevlucht voor de nazi’s. De vlucht was niet ver genoeg. Het gezin werd op 3 oktober 1942 gearresteerd en op transport gesteld naar kamp Westerbork. Daarna naar Theresienstadt en vervolgens naar Auschwitz. Op 8 mei 1945 werd Gerhard Durlacher door de Russen bevrijd. Zijn vader kwam om in Bergen-Belsen, zijn moeder in Stutthof.

Van 1964 tot eind 1983 was G.L. Durlacher docent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 kreeg hij een ere-doctoraat van diezelfde Universiteit

Pas op latere leeftijd schreef Durlacher een aantal boeken over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog; als Joods jongetje in Baden-Baden in het boek Drenkeling e…Lees verder op Wikipedia