Boek
Nederlands

Ineens was daar begin dit jaar de Netflix-serie Pretend It's a City, waarin Martin Scorsese schrijver en goede vriendin Fran Lebowitz interviewt over haar stad New York en over al het andere dat haar dagelijks bezighoudt. Ook in Nederland viel men in groten getale voor de ontzettend geestige en tegendraadse Lebowitz. Van scherpe opvattingen over toerisme en gentrificatie in New York tot he

Titel
Volgens Fran
Auteur
Fran Lebowitz 1950-
Vertaler
Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Fran Lebowitz reader
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2021
287 p.
ISBN
9789463810975 (paperback)

Besprekingen

Niemand houdt zo mooi van New York

De Netflix-serie Pretend It's a City hielp de excentrieke, tegendraadse schrijfster Fran Lebowitz (1950) aan een nieuw publiek. Nu zijn haar columns vertaald.

Ergens tijdens het diepste duister van de lockdown, begin 2021, toen iedereen in zijn cocon zat en je behalve naar de supermarkt nergens heen kon, begon Netflix Pretend It's a City van Martin Scorsese uit te zenden. Met New York en schrijfster-stijlicoon Fran Lebowitz in de hoofdrol.

Zelden kwam een virtuele reis op een beter moment voorbij, naar de stad waarnaar iedereen die er ooit is geweest terugverlangt en waar iedereen die er nog nooit was heen wil. Het is zoals grumpy Lebowitz verbaasd antwoordt op de vraag wat er hier dan is dat jonge mensen nog steeds naar New York trekt: "New York, dát is er hier!" Ze staat dan op plastic slofjes midden in de enorme maquette van New York in het Queens Museum, gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1964.

Wie is Fran Lebowitz? Zoals ze zelf zegt tegen haar goede vriend en grootste fan Scorsese, is ze "een schrijver die niet meer schrijft". Eind de jaren 60 trok ze vanuit New Jersey naar New York, belandde er in de ku…Lees verder

Bozig van New York houden

Netflix-serie Pretend it's a city hielp schrijfster Fran Lebowitz aan een nieuw publiek. Nu zijn haar columns vertaald.

Ergens tijdens het allerdiepste duister van de lockdown, aan het begin van 2021, toen iedereen in zijn cocon zat en je behalve naar de supermarkt nergens heen kon, precies toen begon Netflix Pretend it's a City van Martin Scorsese uit te zenden. Met de stad New York en schrijfster/stijlicoon Fran Lebowitz (1950) in de hoofdrol.

Zelden kwam een virtuele reis op een beter moment voorbij, naar de stad waar iedereen die er ooit is geweest naar terugverlangt en waar iedereen die er nog nooit was heen wil. Het is zoals grumpy Lebowitz verbaasd antwoordt op de vraag wat er hier dan is dat jonge mensen nog steeds naar New York trekt: "New York, dat is er hier! Wat is niet hier? Zo moet je het zien. Waar ze ook vandaan komen, dat is hier niet."

Ze staat op dat moment op plastic slofjes midden in de geweldig grote maquette van New York in het Queens Museum, gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1964.

Wie is Fran Lebowitz? Zoals ze zelf zegt tegen haar goede vriend, g…Lees verder

Over Fran Lebowitz

CC BY 2.0 - Foto van/door Christopher Macsurak

Frances Ann Lebowitz (Morristown, 27 oktober 1950) is een Amerikaanse auteur, spreker en acteur. Ze staat bekend om haar humoristische en ironische kijk op het Amerikaanse leven, besproken vanuit haar ervaringen in New York. Anno 2021 is ze te zien in de Netflix serie Pretend It's A City, waarin zij geïnterviewd wordt door Martin Scorsese en waarin zij haar kijk op het (voornamelijk New Yorkse) leven deelt. The New York Times heeft haar 'een moderne Dorothy Parker' genoemd.

Lebowitz is geboren en getogen in Morristown (New Jersey). Ze had een zus, Ellen. Haar ouders waren Ruth en Harold Lebowitz, die eigenaar waren van Pearl's Upholstered Furniture, een meubelwinkel en een stoffeerwerkplaats. Ze ontwikkelde naar eigen zeggen van jongs af aan een obsessieve liefde voor lezen, waarbij ze ook tijdens de les stiekem las en haar huiswerk verwaarloosde. Lebowitz beschrijft haar Joodse identiteit als "etnisch of cultureel... of hoe men het nu noemt. Maar het…Lees verder op Wikipedia