Boek
Nederlands

Dagpauwoog : roman

Eva Meijer (auteur)
+1
Dagpauwoog : roman
×
Dagpauwoog : roman Dagpauwoog : roman

Dagpauwoog : roman

Genre:
Een beeldend kunstenares raakt verstrikt in de donkere kanten van het dierenrechtenactivisme.
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Dagpauwoog : roman
Auteur
Eva Meijer 1980-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2013
254 p.
ISBN
9789059364523 (paperback)

Besprekingen

In Dagpauwoog, de tweede roman van Eva Meijer, verhuist Iris Dagpauwoog met haar oude hond Pol van Amsterdam naar het platteland. Daar hoopt ze haar gedachten op een rijtje te zetten na een relatiebreuk. Al snel komt ze in contact met haar buurman, Marcel, die op een eigenzinnige manier strijdt tegen dierenleed. Onder zijn invloed ruilt Iris haar vegetarische levensstijl al snel in voor een veganistische. Marcels geplande bomaanslagen op slagerijen gaan haar echter te ver. Hoewel het idee om de samenleving wakker te schudden haar aanspreekt, besluit ze na lang twijfelen dat geweld geen goede oplossing is. Toch laat ze zich uiteindelijk verleiden tot acties waar zelfs de dierenverenigingen afstand van nemen.
De kernidee van deze roman is dat dieren en mensen op dezelfde manier behandeld moeten worden. Iris behandelt Pol bijna als een mens, hij is haar dierbaarder dan wie dan ook. Iris' avontuurlijke leven geeft de roman vaart, terwijl er voldoende ruimte overblijft voor bes…Lees verder
Tweede roman van de beeldend kunstenares, filosofe, schrijfster en singer-songwriter (1980), wier romandebuut 'Het schuwste dier'* lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor verscheidene literaire prijzen. In de hoofdpersoon Iris komt veel terug van de multigedisciplineerde auteur en haar passie voor dierenwelzijn. Na een verbroken relatie koopt Iris, succesvol beeldend kunstenares, een huis in een afgelegen kustplaatsje. Al snel raakt ze betrokken bij het dierenrechtenactivisme van haar nieuwe buurman Marcel, die regelmatig bompakketjes bij slagerijen naar binnen gooit. Iris gaat hieraan meedoen, totdat Marcel per ongeluk een dodelijk slachtoffer maakt. De klinische vertelstijl, met oog voor sprekende details, laat veel ruimte open voor de lezer om zich afwisselend met Iris te identificeren of recht tegenover haar te staan. De laatste hoofdstukken, waarin een eenzame Iris wegzakt is in een diepe depressie, zijn van een grote literaire schoonheid. Normale druk.