Boek
Nederlands

Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken)

Erik Vlaminck (auteur)
+1
Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken)
×
Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken) Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken)

Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken)

Genre:
De ene broer heeft de nooit erg florissante familieboerderij overgenomen en vecht tegen de ondergang ervan, terwijl de andere broer daar vooral van geprofiteerd lijkt te hebben. Nu de ondergang nabij is, staat de boel op ontploffen tussen beide broers.
Titel
Boeren : (omdat het gras niet groeit door eraan te trekken)
Auteur
Erik Vlaminck
Taal
Nederlands
Parallele titel
Boeren
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2021
62 p.
ISBN
9789460019067 (paperback)

Besprekingen

In toneelstukken is er meestal meer interactie naarmate de dialogen korter zijn. Dan ontstaat het verhaal uit wat de actoren (met elkaar) doen. Hoe langer de dialogen, hoe meer het verhaal ontstaat uit wat de actoren (in zichzelf) voelen. Deze toneeltekst (juli 2021 in première) bestaat uit lánge dialogen. Die eigenlijk bijna ‘monologues intérieurs’ zijn. Protagonist en antagonist zijn twee broers, en tussen hen als vredestichter en/of onruststoker, de vrouw van één van hen. Ludo heeft destijds de (naar blijkt toen al bijna failliete) familieboerderij overgenomen, na vaders dood. André lijkt degene die daar de voordeeltjes van heeft geplukt. En nu gaat het helemaal niet meer (verwijzing naar actuele landbouwproblematiek) en barst de bom. Ludo doet in verbittering domme dingen en André laat hem gedwongen opnemen. Erik Vlaminck (1954) schrijft (meestal in opdracht) vaker voor het toneel, maar is vooral bekend als romanschrijver (‘Suikerspin’, ‘Een berg mens onder witte lakens’). Dit stu…Lees verder

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse SchrijversAcademie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen.

Als romanschrijver kreeg Vlaminck bekendheid met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw. (Later gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde.) Doorbraak bij een ruim lezerspubliek kwam er in 2008 met Suikerspin en in 2011 met Brandlucht. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart 2019.

Als theaterauteur werkte Vlaminck voor diverse belangrijke gezelschappen. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.

Gepubl…Lees verder op Wikipedia