Boek
Nederlands
Een wereld waarin alles is gericht op comfort en tevreden mensen, gestuurd door 'de Machine' die alles bepaalt; maar wat als de Machine stilvalt?
Extra onderwerp
NRC, boeken (3 sterren)
Titel
De machine staat stil / Edward Morgan Forster
Auteur
E.M. Forster
Vertaler
Johny Lenaerts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The machine stops
Uitgever
Utrecht: Kelderuitgeverij, 2021
56 p.
ISBN
9789079395507 (paperback)

Besprekingen

Een novelle uit 1909 over de toekomst, waarin de auteur een wereld schetst waarin alles geautomatiseerd is. De mensen leven heel gerieflijk, wisselen voorgekookte ideeën uit en al hun behoeften worden vervuld. Live contact is schaars en niet wenselijk. De machine bepaalt hun leven en de mensen laten zich leiden. Tot er een persoon zelfstandig na gaat denken en wil weten hoe de wereld er zonder machine uit zou zien en wat er zou gebeuren als de machine ermee ophoudt. De uitkomst is zowel verrassend als voorspelbaar: niet goed dus. Zeer actueel verhaal en herkenbaar in deze tijd: vervang machine voor internet en de blauwe schijf door een schermpje. De vraag naar behoeftebevrediging is gelijk, alles kan en wel nu. Het boekje is hertaalt in actueel Nederlands en leest prettig, de herkenbaarheid is groot. De auteur (1879-1970) is vooral bekend van zijn roman 'Passage to India'. Deze novelle is voor iedereen een aanrader om te lezen en een eyeopener voor menigeen.

Over E.M. Forster

Edward Morgan Forster (Londen, 1 januari 1879 - Coventry, 7 juni 1970) was een Engels romanschrijver en essayist.

Zijn werk heeft als thematiek veelal de botsing tussen twee culturen en de onoverbrugbaarheid van de verschillen. Hij haalde inspiratie voor zijn romans uit de reizen die hij maakte naar Egypte, Duitsland en India. Zijn beroemdste roman is A Passage To India, een beschrijving van het leven in India onder Britse heerschappij. Het boek toont de vooroordelen die de Britten en Indiërs ten opzichte van elkaar hebben en de conflicten die daarvan het gevolg zijn.

In ander werk (A Room with a View en Howards End, dat wel als zijn beste werk wordt beschouwd) speelt het conflict tussen maatschappelijke klassen een grote rol. Forster zelf, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich vooral aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu. Precies dit cultuurverschil komt ook ten tonele in het postuum in 1971 verschenen Maurice…Lees verder op Wikipedia