Boek
Nederlands

Wat alleen wij weten

Elvis Peeters (auteur), Nicole Van Bael (auteur), Charlotte Peys (illustrator)
Een broer en een zus. Het zusje is ongeneeslijk ziek. De uitkomst ligt vast, dat beseffen ze allebei. Samen bouwen ze een wereld van verhalen om het naderende afscheid draaglijk te maken. Want ‘verhalen zijn voor de geest wat adem is voor de longen’. Zij alleen weten van een vogel, die hen over de dood zal helpen. Hopen ze, begrijpen ze. Waar de woorden stoppen, nemen beelden het over. Het is geen
Titel
Wat alleen wij weten
Auteur
Elvis Peeters Nicole Van Bael
Illustrator
Charlotte Peys
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2021
63 p. : ill.
ISBN
9789022338483 (hardback) 9789463810999 (hardback)

Besprekingen

Bijzondere novelle over het naderende einde van Nour (6)

Duizend dagen. Dat is de tijd die de 6-jarige Nour in de novelle Wat alleen wij weten door de artsen nog wordt gegeven. Het meisje is ongeneeslijk ziek. Haar huid wordt steeds bleker, de pijn neemt toe. Maar Nour laat zich niet kennen. Ze blijft onverminderd lachen en spelen, geniet van elk moment als dat kan. Immers: 'De pijn is er altijd, ook als ze niet lacht, waarom zou ze het dan laten?' Terwijl de ouders over niets anders meer praten dan het ziektebeeld, groeit het meisje dichter naar haar 12-jarige broer toe. Hij vertelt haar verhalen, maakt het naderende einde op die manier iets draaglijker.

Elvis Peeters, het pseudoniem van schrijversduo Jos Verlooy en Nicole van Bael, heeft met Wat alleen wij weten een bijzondere vertelling afgeleverd. In korte, fragmentarische hoofdstukken wordt de relatie tussen broer en zus overtuigend neergezet. De novelle vervalt niet in sentimentaliteit, maar blijft observerend, kalm, en ontroert juist daarom. 'Ik weet waar het met mij heenga…Lees verder

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia