Boek
Nederlands

Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden

Eliot Higgins (auteur)
+1
Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden
×
Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden

Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden

Kijkje achter de schermen bij onderzoekscollectief Bellingcat, dat een totaal nieuwe manier van journalistiek cree͏̈erde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde tot innovatieve factchecking.
Titel
Wij zijn Bellingcat : hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden
Auteur
Eliot Higgins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
We are Bellingcat : an intelligence agency for the people
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2021
271 p.
ISBN
9789000369669 (paperback)

Besprekingen

Dit boek (ondertitel ‘Hoe gewone mensen de onderzoeksjournalisten van de toekomst werden’) gaat over het burgerjournalistieknetwerk Bellingcat. Dat onderzoekt met gebruik van online openbare bronnen internationale conflicten. Daarnaast publiceert het handleidingen over de gebruikte werkmethoden om anderen aan te sporen hetzelfde te doen. Bellingcat werd in ons land vooral bekend door hun berichtgeving over de vliegramp met de MH17. In dit boek vertelt oprichter Eliot Higgins – ooit een nerdy Britse blogger – vanuit de eerste hand hoe hij een totaal nieuwe manier van onderzoeksjournalistiek creëerde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde tot innovatieve factchecking. Uiteraard komen Bellingcat’s scoops aan de orde, alsmede de tools die gebruikt worden voor de gegevensanalyse. Al met al een boeiend en uniek kijkje achter de schermen van Bellingcat. Met een voorwoord, inleiding, noten en register, geen illustraties. Boeiend boek, goed voor een redelijke lezerskring.

Over Eliot Higgins

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Superbass

Bellingcat is een burgerjournalistiek-netwerk dat is opgericht door de Britse blogger Eliot Higgins. Het maakt daarbij onder andere gebruik van online bronnen, zoals sociale media. Het onderzoekt internationale conflicten en werd bekend door berichtgeving over de Syrische Burgeroorlog, de oorlog in Oost-Oekraïne en de vliegramp met de MH17. Daarnaast publiceert het handleidingen over de gebruikte werkmethoden om anderen aan te sporen hetzelfde te doen.

Eliot Higgins begon het blog Brown Moses in maart 2012 en onderzocht hierop internetfilmpjes van de Syrische Burgeroorlog. Hij lokaliseerde de plaats van opname en bestudeerde details over de gebruikte wapens. Higgins richtte Bellingcat op in 2014 met behulp van een Kickstartercampagne.

Prijzen

  • Bellingcat won in 2015 de Duitse Hanns-Joachim-Friedrichs-Preis voor uitzonderlijke journalistieke prestaties.
  • In 2017 won de Bellingcat-journalist Christiaan Triebert de …Lees verder op Wikipedia