Boek
Nederlands

Dagboek van een natuurjongen

Dara McAnulty (auteur), Annemie De Vries (vertaler)
+1
Dagboek van een natuurjongen
×
Dagboek van een natuurjongen Dagboek van een natuurjongen
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
In zijn Dagboek van een natuurjongen houdt de vijftienjarige Dara McAnulty bij hoe zijn wereld verandert, van voorjaar naar zomer, van herfst naar winter, thuis, op school, buiten in de natuur en in zijn hoofd. Beeldend, ongepolijst, levendig en prachtig geschreven: in dit bijzondere boek wordt de wereld verkend vanuit het perspectief van een autistische tiener, die bezig is met huiswerk, examens
Titel
Dagboek van een natuurjongen
Auteur
Dara McAnulty 2004-
Vertaler
Annemie De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Diary of a young naturalist
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2021
271 p. : ill.
ISBN
9789463821414 (paperback)

Besprekingen

Ontwapenend dagboek van een natuurfenomeen

De filmrechten zijn al verkocht. Na lezing van Dagboek van een natuurjongen begrijp je waarom. De piepjonge Dara McAnulty (17) is een fenomeen, met zijn warmbloedige eerbetoon aan de natuur én de blik in zijn knetterende, autistische hoofd.

'Uw zoon zal nooit een opstel kunnen schrijven of zelfs een alinea in elkaar kunnen draaien', kregen de ouders van de Noord-Ierse jongen Dara McAnulty te horen. Wedden dat de leraar die deze botte woorden uitsprak zich nu voor de kop slaat?

Gelukkig liet McAnulty zich niet van de wijs brengen, ondanks het gehos van school naar school. Op zijn veertiende begon hij te bloggen over zijn leefwereld en zijn verwoede hang naar de natuur. De aanmoedigingen stroomden binnen. McAnulty startte een dagboek waarin hij de wonderlijke gang van de seizoenen nauwlettend registreerde, kickend op rode wouwen, kiekendieven, pinksterbloemen, heremietkreeftjes en sneeuwhazen. En hij had oog voor de tanende biodiversiteit.

'Mijn stem borrelt op als een vulkaan en terwijl ik schrijf kunnen al mijn frustraties en hartstochten zomaar uitbarsten, de wereld in', noteert hij. Zijn Dagboek van een natuurjongen, dat in mei 2020 in het Engels verscheen, werd in het Verenigd Koninkrijk meteen omarmd…Lees verder

Wachten op de kiekendief

Veertien was Dara McAnulty toen hij Dagboek van een natuurjongen schreef. Het resultaat verbleekt allerminst naast de natuurboeken van volwassen collega's.

Dara is Iers voor eik. De moeder van Dara McAnulty kon geen betere naam hebben gekozen voor haar oudste zoon, een jongen die zich van kindsbeen af liet kennen als een echte natuurvorser. De McAnulty's zijn natuurgek. Een eekhoorn in hun verwilderde tuin laat een siddering van vreugde door het vijfkoppige gezin gaan; in de bramentijd klinken de versregels van Seamus Heaney door het huis:

Als stroperige wijn: zomers bloed daarbinnen

Gaf vlekken op je tong en zin om te

Plukken

Behalve de vader heeft iedereen in het gezin autisme. Voor McAnulty vormt elke schooldag een mijnenveld. Hij wordt gepest omdat hij 'rare' dingen doet, zoals vogelveren uitdelen bij wijze van geschenk. De jongen levert ook een innerlijke strijd. Het kost hem alle moeite om prikkels te verwerken. Het gegil en geschreeuw van schoolkinderen vormt een aanslag op zijn zenuwstelsel. 'Altijd proberen de nerveuze spanning te bedwingen. Mezelf bij elkaar te houden', schrijft hij. Autisme heeft…Lees verder