Boek
Nederlands

Afscheid : roman

Cherry Duyns (auteur)
De auteur blikt terug op het leven van zijn moeder en tijdens haar laatste levensfase halen zij herinneringen op aan hun band en hun tragische geschiedenis.
Titel
Afscheid : roman
Auteur
Cherry Duyns
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
237 p.
ISBN
9789400404502 (hardback)

Besprekingen

Filmmaker en schrijver Cherry Duyns kijkt terug op zijn relatie met zijn moeder. Tijdens de laatste jaren van haar leven bezoekt hij haar regelmatig in haar woonplaats Wuppertal. Hij beschrijft haar ziekteproces, haar opname in verpleeg- en ziekenhuis, en haar levenseinde in 2016. Daarmee vervlochten reconstrueert hij haar tragische leven vanaf de oorlogsjaren. Dat is tegelijk een terugblik op zijn eigen leven. Cherry werd geboren in 1944 in Duitsland. Zijn vader was een Hollandse goochelaar die in Duitsland was tewerkgesteld. Daar ontmoette hij Cherry’s moeder. De twee werkten samen in de variétéwereld, maar na de oorlog was er geen werk en verhuisden ze naar Haarlem. Toen het huwelijk spaak liep werd de kleine Cherry door zijn moeder meegenomen naar Duitsland. Na enkele jaren ging Cherry weer bij zijn vader wonen in Nederland. Met korte zinnen roept Duyns op wat het betekent om afscheid te nemen, meermaals tijdens het leven en bij de dood voorgoed. In het kleine gebaar en het banale…Lees verder

Mededogen met moeder overheerst

Cherry Duyns ziet niet om in woede en wrok, hoewel er volop aanleiding toe is.

Moeder sterft, zoon blijft achter, het verhaal leeft voort. Het is een drieslag die de Nederlandse literatuur de afgelopen jaren flink wat nieuwe titels heeft opgeleverd. Met Sprakeloos van Tom Lanoye, Ik kom terug van Adriaan van Dis, Magdalena van Maarten 't Hart en Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa doen we maar een kleine greep uit een rijkelijk gevulde boekenkast. Nu voegt ook Cherry Duyns (1944) zich in dat rijtje met de autobiografische roman Afscheid.

Opa en oma

Niet zelden komt het rouwbeklag om de dode moeder neer op omzien in woede en wrok. Zo niet in het geval van Cherry Duyns. En dat terwijl er toch volop aanleiding toe is. Nadat zijn ouders al na een paar jaar huwelijk uit elkaar waren gegaan, nam moeder haar zoon mee naar haar geboorteplaats Wuppertal, om hem acht jaar later zonder slag of stoot bij zijn Haarlemse vader te laten. Die keek nauwelijks naar hem om en liet de opvoeding over aan opa en oma Duyns.

Door al die gedwongen verhuizingen,…Lees verder

Over Cherry Duyns

CC BY 3.0 - Foto van/door Don Duys

Cherry Duyns (Wuppertal, 27 augustus 1944) werkte als redacteur bij het weekblad Haagse Post en werd documentaire-filmmaker bij de VPRO.

Cherry Duyns is vóór alles een verhalenverteller. Daartoe bedient hij zich van uiteenlopende media: film, theater, tv. Daarnaast heeft hij een literair oeuvre op zijn naam staan, met verhalenbundels als De bovenman en Achterland, met romans als De zondagsjongen, Dante’s trompet en De Chinese knoop, en hij schrijft opstellen over beeldende kunst.

Van zijn films zijn er vele onderscheiden. Voor het drieluik Levensberichten, over de oncologische afdeling van het VUMC, won hij de "Nipkow-schijf", en zijn kunstdocumentaire De wording werd bekroond met een Gouden Kalf. Voor de film De droom van de beer, over de teloorgang van Sovjet-circus, werd hem in Berlijn in 2001 de prestigieuze Prix Europa toegekend.

Samen met trompettist André Heuvelman maakte Duyns de theatervoor…Lees verder op Wikipedia