Boek
Nederlands

De man die van het Empire State Building sprong : en andere verhalen

Boris Vian (auteur), Kiki Coumans (vertaler)

De man die van het Empire State Building sprong : en andere verhalen

In de reeks:
Genre:
Titel
De man die van het Empire State Building sprong : en andere verhalen
Auteur
Boris Vian 1920-1959
Vertaler
Kiki Coumans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, © 2016
132 p.
ISBN
9789078627241 (paperback)

Besprekingen

Op postzegels vissen

Verhalen. Met zijn springerige, jazzy geest was de eeuwig jonge Boris Vian een meester op de korte baan.

Plezier voor alles, dat was het motto van Boris Vian (1920-1959). De Franse duizendkunstenaar leefde sneller dan zijn schaduw, want hij leed aan een hartkwaal en wist dat hem geen lang leven beschoren zou zijn. De tijd zat hem op de hielen en dus probeerde hij die voortdurend te vlug af te zijn.

In nog geen twintig jaar schreef hij een groot aantal romans, verhalen, toneelstukken, filmscenario's, libretto's en bijna vijfhonderd liedjesteksten bij elkaar, onder tientallen pseudoniemen. Zijn hyperactieve verbeelding leefde hij uit als romancier, dichter, chansonnier, ingenieur, jazztrompettist, journalist, vertaler, schilder en acteur.

Tot zijn verdriet bleef de echte literaire erkenning uit, want zijn kleurrijke persoonlijkheid stelde zijn werk steevast in de schaduw. L'Écume des jours ( Het schuim der dagen, 1946) zou in de jaren 60 een heus cultboek worden, maar bij zijn dood waren er nog geen drieduizend exemplaren van v…Lees verder

Vissen die op het station regenen, een geldbiljet dat bloedt, postzegels die zichzelf voortplanten, een moeder die een verhouding heeft met een aartsbisschop en een generaal, een zuigeling met champagne in zijn fles, op iedere bladzijde van deze bundel verhalen staan ettelijke van deze absurdistische dingen. De hoofdpersoon van het titelverhaal kijkt tijdens zijn val bij verschillende appartementen naar binnen, gaat zelfs op bezoek bij een jonge vrouw, maar valt uiteindelijk wel te pletter. Er gebeuren geen wonderen in deze verhalen. Integendeel, ze zijn absurdistisch en nogal gewelddadig. Ze 'bewegen zich tussen humor en horror', zoals op het achterplat valt te lezen. Vooral het laatste. In deze bundel zijn de twaalf meest fantasievolle verhalen samengebracht. Boris Vian (1920-1959) was een veelzijdig Frans literator. Hij heeft romans, verhalen, toneelstukken, poëzie, chansonteksten en filmscenario’s geschreven. Hij was daarnaast ook jazztrompettist.

Over Boris Vian

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Boris Paul Vian (Ville-d'Avray, 10 maart 1920 – nabij Parijs, 23 juni 1959) was een Frans schrijver, ingenieur, dichter, chansonnier en jazztrompettist. Hij heeft ook onder het pseudoniem Vernon Sullivan gepubliceerd.

Leven en werk

Zijn werk was vaak controversieel, zeker in het Frankrijk van de jaren 50. Hij heeft 11 romans geschreven, vier dichtbundels, diverse theaterstukken, filmscenario's, chansons, et cetera. Vian vertaalde het werk van Raymond Chandler in het Frans.

Als trompettist was hij vaak te beluisteren in de jazzclub "Tabou", destijds in de Rue Dauphine, nabij het literaire en culturele centrum Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Vian schreef om en nabij de 400 chansons. Zijn bekendste is Le déserteur, een pacifistisch lied geschreven ten tijde van de oorlog in Frans Indochina. Naar aanleiding van dit lied werd Vian aangeklaagd door de Franse overheid maar hij werd vrijgesproken. Zijn liedjes…Lees verder op Wikipedia

Suggesties