Boek
Nederlands

Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Bernard Dewulf (auteur)
+1
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken
×
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Tuimelingen : over leven, kunst en kijken

Genre:
Zeven beschouwingen over gevoelens van verscheidene aard, van eenzaamheid tot zinnelijkheid, negen beschouwingen over schilderkunst en 46 beschouwingen over uiteenlopende onderwerpen.
Titel
Tuimelingen : over leven, kunst en kijken
Auteur
Bernard Dewulf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021 | Andere uitgaves
270 p.
ISBN
9789045042800 (paperback)

Besprekingen

Denken voor eigen rekening

In de meanderende essayistiek van Bernard Dewulf is associatie de regel, argumentatie de uitzondering. Tuimelingen heeft iets van flessenpost uit een voorbije tijd, een nukkig protest tegen de rumoerige wereld vandaag.

Bernard Dewulf geniet faam als dichter, maar is wellicht bekender als kunstbeschouwer en columnist (onder meer in deze krant). Zijn essays bundelt hij in boeken met een titel van één woord dat steevast eindigt op '-ingen'. Na onder meer Naderingen en Verstrooiingen is er nu Tuimelingen. Continuïteit zit er eveneens in de onderwerpen. Dewulf mijmert over wat hem zoal bezighoudt in het leven, zoals eenzaamheid, verlangen of de ondoorgrondelijkheid van geliefden en dingen. De thema's resoneren: vaak weerklinkt weemoed.

Ook de essays over schilderkunst tekenen met woorden gedachtencirkels rond een handvol thema's. Dewulf is bovenal gefascineerd door de poging om het licht in verf te vangen, de voorwaarde van alle zien ook te zien te geven door te spelen met subtiele kleurschakeringen of botte slagschaduwen. Bonnard, Degas, Hopper of Richter zijn dus niet toevallig favoriete artiesten.

De kunst van het associëren

Net als zijn poëzie is D…Lees verder

Schrijvers kunnen op originele wijze naar de wereld en haar verschijnselen kijken. Zo ook de Vlaamse auteur Dewulf die naast veelal kunstbeschouwingen ook poëzie en toneelteksten schrijft. In deze bundel vinden we evenzeer verrassende als erudiete beschouwingen over gevoelens als, onder meer, eenzaamheid en verlangen. Eveneens mooie beschouwingen zijn die over schilders als Johannes Vermeer (1632-1675) en Pierre Bonnard (1867-1947) en de tegelijkertijd lichtvoetige en erudiete essays over onderwerpen als 'Naakt in de kunst', 'Stilte in de kunst' en de mannelijke blik. Heel mooi is wel het opstel over wat hij noemt de even eeuwige als dagelijkse drie-eenheid: vrouw, licht, kamer (raam) bij Vermeer en Edward Hopper; voor menige lezer vermoedelijk een kleine openbaring. Boeiend zijn de tientallen korte beschouwingen over meer of minder actuele onderwerpen, veelal aan de kunst ontleend. Een originele bundel die vele uren leesgenot geeft. Voor de lezers die graag verrast willen worden en m…Lees verder

Over Bernard Dewulf

Bernard Dewulf (Brussel, 30 januari 1960) is een Vlaams dichter, essayist, toneelauteur en columnist.

Biografie

Bernard Dewulf volgde een studie Germaanse filologie. Reeds voor het verschijnen van Waar de egel gaat waren er gedichten van Dewulf gepubliceerd, onder meer in verschillende literaire tijdschriften. Publieke bekendheid verwierf hij voor het eerst in 1987, toen de collectieve dichtbundel Twist met ons verscheen, met daarin gedichten van Dewulf zelf, Dirk van Bastelaere, Charles Ducal en Erik Spinoy. In 2006 werd de dichtbundel Blauwziek gepubliceerd.

In 2001 verscheen de essaybundel Bijlichtingen: kijken naar schilders. In dit boek zijn een aantal beschouwingen over beeldende kunstenaars gebundeld. De auteur wil op toegankelijke wijze de betovering bij het kijken naar schilderijen bijlichten. Hij poogt telkens weer de verleiding onder woorden te brengen die kan uitgaan van sc…Lees verder op Wikipedia