Boek
Nederlands

Opa en de haan

Anne Wyckmans (auteur), Evelien Vanhamel (illustrator)
De opa van Peterjan woont in een flat bij een grasveld. Daar is een haan die zich niet laat wegjagen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Hanen
Leesniveau
AVI 3, AVI E3, AVI E5, AVI 7
Titel
Opa en de haan / Anne Wyckmans ; met ill. van Evelien Vanhamel
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Evelien Vanhamel
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
67 p. : ill.
ISBN
9789044804461

Besprekingen

De opa van Peterjan is een kranige oude man die alleen woont in een flat vlakbij een plantsoentje. Daarin is een haan neergestreken die zich niet zomaar laat wegjagen. Alle buren zorgen voor de haan en dat schept een band. Het dier waakt zelfs als er boeven komen en verdedigt een meisje dat aangevallen wordt door een hond. De haan krijgt ten slotte een heus hok en een kip als gezelschap. Een realistisch verhaal met een fantasierijk, wensvervullend randje. De boodschap van het verhaal is dat oudjes niet noodzakelijk zielig zijn en dat het samen zorgen voor een dier buren samen kan brengen. Dit samenleesboek bevat een eenvoudige tekst op AVI 3 voor een beginnende lezer en een moeilijker tekst voor een meelezer op AVI 7. De vlot leesbare tekst staat afwisselend in een groot en een klein lettertype waardoor de bladspiegel wel enigszins onrustig wordt. De tekst is verdeeld in hoofdstukken; daarnaast nog een indeling in tekstblokken was overzichtelijker geweest. De kleurenillustraties in ge…Lees verder

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia