Boek
Nederlands

Een koe voor zus

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
+1
Een koe voor zus
×
Een koe voor zus Een koe voor zus
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zus wil melk van de koe en niet uit de fles. Prentenboek met kleurige tekeningen en een korte tekst. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Extra onderwerp
verhalen, koeien, AVI 1
Leesniveau
AVI Start, AVI 1
Titel
Een koe voor zus / tekst Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-751-3

Besprekingen

De roodharige Kim en haar Afrikaanse adoptiezusje dat in Een kus voor zus bij de familie van Kim kwam wonen, spelen in het zomerse gras in Een koe voor zus. Het zwarte meisje verlangt naar de haar vertrouwde slaapmat op de grond. Kim krijgt haar nogal autoritair het haar onbekende bed in: "ze wil een zus in bed. geen zus op een mat". Het respect voor de wensen van haar zus is in Een koe voor zus groter geworden. Ze zoekt in de speelgoeddoos naar een plastieken koe omdat zus verlangt naar melk van de koe in plaats van melk uit de fles. In hun spel waarbij ze de koe voordoen hoe ze gras moet eten, en in het lied dat het geadopteerde kind op het einde zingt, slagen beide kinderen erin creatief vorm te geven aan het heimwee van het Afrikaanse zusje.


Het vierkante formaat waarin de verhalen zijn uitgegeven, nodigt uit voor prenten die over twee bladzijden doorlopen, en die soms origineel afgegrensd worden. Het gebruik van tekstballonnen is overbodig en stoo…Lees verder
Als Zus melk van de koe wil in plaats van uit de fles, probeert Kim daarvoor een oplossing te vinden. Verhaal in vier tot acht zinnen per badzijde. Geen hoofdletters; als leestekens alleen de komma en de punt. De eenvoudige tekst staat duidelijk op/in de bladzijden, verderop in het boek zijn er extra tekstballonnen. De onderliggende verhaallijn vertelt dat Zus de uit een ver land geadopteerde zus is van Kim, waar ze andere gewoonten hebben. De in heldere kleuren ingeverfde pentekeningen volgen het verhaal op de voet; soms lopen ze door over twee bladzijden; er zijn perspectiefwisselingen en grappige details (mieren). Vierkant, fleurig ogend, vrij stevig (met draad) uitgevoerd boekje uit een serie van drie. Na ca. drie maanden leesonderwijs zelfstandig te lezen.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia