Boek
Nederlands

Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen

Alain Remue (auteur), Wim De Bock (auteur)
+1
Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen
×
Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen

Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen

In de reeks:
Geschiedenis (mede aan de hand van persoonlijke verhalen van medewerkers) van de Belgische politie-eenheid die zich sedert 1995 bezig houdt met de opsporing van vermiste personen.
Onderwerp
Vermiste personen
Titel
Zeg nooit nooit : 15 jaar Cel Vermiste Personen
Auteur
Alain Remue Wim De Bock
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2010
239 p.
ISBN
9789089311467 (paperback)

Besprekingen

Zeg nooit nooit is de veelzeggende titel van dit boek, geschreven door Alain Remue en Wim de Bock. De ondertitel verklaart meteen het opzet van het boek: ‘15 jaar cel vermiste personen’. Remue is het uithangbord van de Cel Vermiste Personen. Onder impuls van minister van Justitie Stefaan De Clerck werd op 4 september 1995 opdracht gegeven om een nationale Cel Vermiste Personen op te richten. De verdwijning van Julie en Mélissa in juni 1995 en An en Eefje enkele maanden later waren de voornaamste reden en aanzet tot het oprichten van deze speciale politie-eenheid.
Het boek geeft het relaas van vijftien jaar wel en wee van een heel speciale ploeg politiemensen. De auteurs laten meteen opmerken dat, hoewel de Cel gedurende die vijftien jaar in alle nationale en internationale media verpersoonlijkt werd door Remue zelf, in werkelijkheid een ploeg van vijftien mensen dag en nacht lief en leed deelden. Op de laatste pagina van het boek staan trouwens de foto’s van alle medewerke…Lees verder
In dit boek doet het hoofd van de Cel Vermiste Personen van de Belgische federale politie het verhaal van deze bijzonder politie-eenheid. Het boek brengt het verhelderende, vaak spannende relaas van diverse verdwijningen die de Cel onderzocht sinds haar oprichting in 1995. Een afzonderlijk hoofdstuk is gewijd aan de zogenaamde cold cases, oudere zaken die dreigen onopgelost te blijven. Zij vormen een ware obsessie voor de auteur. De gepresenteerde verhalen hebben een verrassende, beklijvende inhoud. Hoewel elke zaak in het boek doortrokken is van gevoelens van vertwijfeling en (wan)hoop, hebben ze vaak een positief einde. Stuk voor stuk zijn ze gebaseerd op reële zaken. De auteur besteedt bovendien niet enkel aandacht aan de slachtoffers in de verdwijningszaken. De inhoud van dit boek zal nog lang nazinderen. Stijl en inhoud zijn van hoog niveau. Achteraan staat een reeks zwart-witfoto's van medewerkers van de Cel Vermiste Personen. Getuigenissen in schreefloze letter.